fbpx

Biohulladékból gyártanak tüzelőanyagot Bátonyterenyén

Több mint egymilliárd forintból komplex hulladékfeldolgozó és fűtőanyag-előállító üzem épült Bátonyterenyén.

A zöldipar húzza a gazdaságot és munkahelyeket teremt. Több mint egymilliárd forintból most komplex hulladékfeldolgozó és fűtőanyag-előállító üzem épült Bátonyterenyén, ahol a környező területeken keletkező faaprítékot és papírhulladékot hasznosítják.

A TRP-Terenye Kft. hulladék-feldolgozó üzemében szeptember végére már az összes gép működni fog. Sztranyák György, a társaság műszaki igazgatója a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában elmondta: a város ötven kilométeres körzetéből, bútor- és asztalosüzemekből, fatelepekről szerzik majd be az alapanyagot. Három gépsort telepítettek: egy lágy, egy kemény és egy vegyes biohulladék feldolgozására alkalmasat. Az üzem éves kapacitása tízezer tonna. Magyarországon ebből a hulladékkörből ennek húsz-harmincszorosa is képződik, amelynek jelenlegi hasznosítása vagy nem megfelelő módon, vagy egyáltalán nem megoldott.

Sztranyák György beszélt arról is, hogy Magyarországon még meglehetősen szűk a biohulladékból gyártott tüzelőanyagok piaca, bár már elindult egy tendencia, egyre többen vásárolnak erre alkalmas kazánokat. Nyugat-Európában elsősorban Ausztria, Németország, Észak-Olaszország, Svájc a cég célterülete, a nevezett országokban sokkal nagyobb hagyománya van az ilyenfajta anyagok használatának.

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .