fbpx

Fogytán a hely a hulladéktározóban

A Szamosdobi Regionális Hulladéktározó első cellája 60 százalékban betelt, így a megyei tanács legutóbbi ülésén jóváhagyta a második cella kialakítását célzó megvalósíthatósági tanulmányt – írja a frissujsag.ro.

Szatmár megye szerencsés helyzetben van, hiszen a Szatmár Megyei Tanácsnak a környezetvédelmi minisztériummal közösen, 2011-ben megvalósított regionális hulladékgazdálkodási projektje ma is példaértékű, s ennek köszönhetően meg van oldva a háztartási hulladékok tárolásának ügye. A megyei önkormányzat által kialakított hulladéklerakat 2011 júniusától működik — a létesítmény tervezett öt hatalmas tározója az eredeti elképzelések szerint 20 éven át lesz képes befogadni egész Szatmár megye szemetét. Hiába szereztek be viszont hulladékválogató, illetve komposztáló gépeket, és alakítottak ki külön csarnokokat a szortírozáshoz, mivel a lakosság nem gyűjt szelektíven, szinte a teljes hulladékmennyiség a gödörben köt ki. A létesítmény kialakításának költségei 20 millió euróra rúgnak, így nem mindegy, hogy mikor ér befogadóképessége végére a lerakat. A szakemberek megítélése szerint a jelenleg is működő első cella 2016–2017-ig lesz képes ellátni a megyét, időközben pedig ki kell ásni és ki kell bélelni a második gödröt. A megyei tanács tájékoztatása szerint a 49 200 négyzetméteres összfelületű első cella 60 százalékban megtelt, ezért elkezdik a második cella kialakításának munkálatait, mely hosszabb időt vesz igénybe. A Szatmár Megyei Tanács legutóbbi ülésén jóváhagyásra került a Szamosdobi Regionális Hulladéktározó második cellájának kialakítását célzó megvalósíthatósági tanulmány. Ebből kiderül, hogy a második cella kialakítása 10 hónapot vesz igénybe, és a beruházás teljes költsége 7 077 428 millió lej. Ezen összegből alakítanák ki a második cellát, mely a jelenlegi adatok szerint 48 hónapig lenne képes befogadni a megyéből érkező háztartási hulladékot. A második cella 27 995 négyzetméreten terül majd el, s 322 615 köbméter hulladék befogadására lesz alkalmas. Természetesen ezen cella esetén is arra törekszenek, hogy betartsák a környezetvédelmi előírásokat, így geomembránnal és geotextíliával bélelik majd ki a cellát, melybe különböző csőrendszereket is lefektetnek, hogy a hulladékból keletkezett szennyezett folyadékot és a felszabaduló gázokat el tudják vezetni.

Amint megtudtuk, 2012-ben 51 ezer tonna, 2013-ban 52 ezer tonna, 2014-ben pedig 54 ezer tonna vegyes hulladékot hordtak a lerakathoz a megyében működő szemétszállító vállalatok. Sajnos, a szelektív hulladékgyűjtés még mindig nem megoldott a megyében, így évente alig 1000 tonna száraz hulladékot tudnak a szeméttározó munkatársai újrahasznosítani. A hulladéktározó vezetője, Claudiu Ardelean korábban elmondta: „Továbbra is komoly gondot okoz, hogy a lakossági hulladék összegyűjtése nem történik szelektíven. Annak ellenére, hogy törvény szabályozza a szelektív hulladékgyűjtést, Szatmár megyében ez még mindig megoldatlan probléma. A szeméttelepen csak a szelektíven átadott hulladékot szortírozhatják és hasznosíthatják újra, ugyanis a működési engedélyből egyértelműen kiderül, a háztartási hulladék fertőző lehet, ezért azt nem lehet újrahasznosítani. Ha az önkormányzatok komolyan vennék a 2007/110-es rendelet előírásait, s a lakosságot rávennék, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, akkor hosszabb ideig is nyitva lehetne az egyes cella, mivel csökkenne a háztartási hulladék mennyisége, s növekedne az újrahasznosított szemét tömege”.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.frissujsag.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .