fbpx

Rekordkampány az Európai Hulladékcsökkentési Hétre

Idén már ötödik alkalommal valósul meg Magyarországon az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelynek minden eddiginél nagyobb kampányt szervez az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI). Ez alkalommal az Európai Parlament is a kezdeményezés mellé állt, vállalta a rendezvény védnökségét. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2015. november 21-29. között lesz, az akciósorozathoz már lehet csatlakozni a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon. A jelentkezési határidő 2015. november 6.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampány a hulladékhierarchia csúcsán lévő elem, a hulladékkeletkezés megelőzésének megvalósításához járul hozzá – fogalmazott V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a kampány nyitórendezvényén Budapesten. A Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen az államtitkár elmondta: a kezdeményezés évről évre népszerűbb, míg 2012-ben még csak 7, 2014-ben már 150 akciót valósítottak meg a keretében önkéntesek. V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy idén a kezdeményezés mögé állt az Európai Parlament (EP) is.

Az EP védnöksége óriási jelentőséggel bír, azt jelzi, hogy a közösség valóban teljességgel felvállalja a hulladékok keletkezésével kapcsolatos problémák megoldásának fontosságát. Az EP minden évben limitált számú projekteket támogat, és egy kezdeményezés mellé mindössze egy alkalommal áll oda. A védnökség vállalásának indoklásában többek között az oktatási tevékenység fontosságát emelték ki, amivel a projekt ráirányítja a figyelmet arra, milyen másodlagos erőforrások állnak a rendelkezésünkre.

Idén az akciósorozatot a korábbiaknál is szélesebb körben, még több önkéntest mozgósítva szeretnénk megvalósítani, számítunk különösen a zöldóvodák és -iskolák, valamint a társadalmi, civil szervezetek együttműködésére – mondta el a sajtóeseményen Búsi Lajos, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) mb. főigazgató-helyettese. Hozzátette: a kampányhoz a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon lehet már most csatlakozni, a jelentkezési határidő 2015. november 6-án jár le. Az OKTF NHI munkatársai minden segítséget megadnak az akciók sikeres megvalósításához.

A személyiségfejlesztés – ezzel együtt a környezettudatos gondolkodás erősítésének – legfontosabb eszköze a játék, amit a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően végzünk a dabasi 2. sz. Óvodában – mondta el a sajtóeseményen Kecskésné Harmincz Jolán óvodavezető. A zöldóvodában, amely 2013 óta részt vesz az Európai Hulladékcsökkentési Hétben, már 1998 óta nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek környezeti nevelésére.

A 2015. évi magyarországi kampányról

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, azaz EWWR) rendezvényeit minden év novemberének utolsó hetében tartják, a programokon önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében valósul meg. A kezdeményezés lebonyolítását Magyarországon szervezőként az OKTF NHI koordinálja.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a „Hozz ki többet kevesebből!”gondolat, amelynek lényege, hogy minél kevesebb erőforrás felhasználásával érjük el ugyanazt az eredményt. Ez jelentheti többek között tárgyak kreatív újrahasználatát, eszközök kölcsönadását, bérlését a megvásárlásuk helyett, termékek vásárlása helyett szolgáltatás nyújtását (pl. ökodizájn és/vagy kreatív újrahasználati workshop, verseny; kávézó és szerviz, közösségi szerviz), mindezt az adott intézmény lehetőségeihez illeszkedve és a célcsoportot alkotó személyekre szabva.

Bővebb információ: www.hulladekcsokkentesihet.hu; ewwr@oktf-nhi.gov.hu.

Forrás: OKTF NHI sajtóközlemény

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .