fbpx

A tengeri teknősöket is veszélyezteti a műanyag szemét

A Queenslandi Egyetem vezette nemzetközi kutatás szerint a világ tengeri teknősei több mint felének gyomrában található műanyag vagy egyéb, emberi eredetű hulladék.

A tanulmány feltárja, hogy Ausztrália és Észak-Amerika keleti partvidéke, Délkelet-Ázsia, Dél-Afrika és Hawaii különösen veszélyes a teknősökre nézve a törmelékhalmok és a fajok elképesztő gazdagsága miatt.

Qamar Schuyler, a kutatás vezetője szerint az eredmények arról árulkodnak, hogy globálisan a teknősök mintegy 52 százaléka fogyasztott már hulladékot. Hat tengeriteknős-fajra vetítve vizsgálták az évente az óceánokba kerülő, a becslések szerint 4-12 millió műanyag hulladékból származó veszélyeket.

A műanyagdarabok bélelzáródást okozhatnak, átszúrhatják a bélfalat és egyéb problémákat is kiválthatnak mérgező vegyületek felszabadításával a szövetekben.

Olajzöld fattyúteknős a nyílt óceánon. (Fotó: AFP)Olajzöld fattyúteknős a nyílt óceánon. (Fotó: AFP)

„Ausztrália és Észak-Amerika szerencsés abban a tekintetben, hogy rengeteg teknősfaj otthona, emiatt felelős is a veszélyeztetett élővilág megóvásáért – mondja Schuyler. – Ennek egyik módja az óceánokba bekerülő szemétmennyiség csökkentése.”

A kutató egy korábbi vizsgálatában feltárta, hogy a műanyagot és egyéb, a tengeri környezetbe került hulladékot a teknősök és más állatok összetévesztik a megehető táplálékkal.

A kockázatelemzés szerint az olajzöld fattyúteknős (Lepidochelys olivacea) van a legnagyobb veszélyben táplálkozási magatartása és megoszlása miatt. Általában medúzákat és egyéb, lebegő létformákat eszik, sokszor a nyílt óceánon, ahol felhalmozódik a szemét.

A kutatás a szintén ausztrál CSIRO kutatóintézet két héttel korábbi hasonló, a tengeri madarakat érintő eredményeit visszhangozza: abban kimutatták, hogy a tengerimadár-fajok több mint 60 százalékának emésztőrendszerében található meg szemét, és a becslések szerint 2050-re 99 százalékuk bajlódik majd ugyanezzel.

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .