fbpx

Új hulladékszállító járművekkel korszerűsítik az FKF gépparkját

​Összesen 64 új célgéppel bővíti hulladékgyűjtő gépparkját a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer eszközparkjának fejlesztése több mint 90 százalékban európai uniós finanszírozásból, mintegy 3,5 milliárd forintból októberre valósul meg.

Sidó Szabolcs, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése projekt projektindító sajtótájékoztatóján

Budapest városképéhez szorosan hozzátartoznak a fővárosi tulajdonban lévő közműcégek járművei, így ezek modernizálása kiemelt figyelmet élvez az egyéb budapesti fejlesztések mellett – mondta Sidó Szabolcs, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója a beruházásról csütörtökön tartott tájékoztatón. Hozzátette: az új járművek EURO 6-os motorjának köszönhetően tovább csökken a zaj- és füstkibocsátás, ezáltal a géppark okozta környezetterhelés. Mindez fontos része a klímavédelem érdekében tett fővárosi erőfeszítéseknek – emelte ki.

– Az FKF Nonprofit Zrt. nemcsak új célgépeket, hanem egy útvonal-optimalizáló és szállításszervező informatikai programot is üzembe helyez októberig – ismertette Csontos István, a társaság vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy beruházásaik a környezetvédelem szellemében zajlanak, amiben a Fővárosi Önkormányzat mindig támogató partner volt.

Az FKF járművei Budapesten évente mintegy 620 000 tonna hulladékot gyűjtenek be és szállítanak el, egy-egy hulladékbegyűjtő célgép havonta átlagosan 2000 kilométert tesz meg a főváros útjain. Az ötven legöregebb célgép átlagéletkora 16,8 év, a legrégibb kukásautót a társaság 1993 októberében helyezte üzembe. A mindennapos hulladékszállítási feladatokat ellátó járművek között ma már akad több mint 20 éves, és olyan is, amely közel 460 000 kilométert futott.

A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer eszközparkjának fejlesztése a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0019 azonosító számú, 93,33%-ban európai uniós finanszírozású projekt keretében összesen közel 3,5 milliárd forintból 2015 októberére valósul meg. Az uniós projekt célja a jelenlegi hulladékgyűjtés eszközparkjának korszerűsítése az elöregedett, magas üzemeltetési költségű célgépek cseréjével. A beruházással összesen 51 tömörítős hulladékbegyűjtő célgépet, 10 konténerszállító gépet, két fixplatós tehergépjárművet, valamint egy munkagépet (kompaktort) szerez be a Főváros.

Forrás: http://budapest.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .