fbpx

Egyre többen viszik Debrecenben jó helyre a veszélyes hulladékot

Több ingyenes lehetőség van arra, hogy az elektronikai hulladéktól megszabaduljunk. Sokan mégis a környezetet károsítják írja a dehir.hu.

Tönkrement televízió és telefonkagyló is kiszuperált számítógép is felbukkan időnként például a Tócó-patak mögötti területen. Ezek mind elektronikus hulladéknak számítanak. A fölöslegessé vált elektromos berendezéseket a gyártókhoz vagy a forgalmazókhoz is be lehet adni.

Az elektronikai hulladéknak megvan a megfelelő helye

Az elektronikai hulladéknak megvan a megfelelő helye

Az átvett eszközöket az üzletben összegyűjtik, és utána a beszállítókhoz küldik vagy az AKSD-hez szállítják el. A lakossági hulladékudvarban elkülönítve vannak az elektromos hulladékok. A lakosok ingyen hozhatják ide a kidobásra ítélt berendezéseket. Fontos a megfelelő tárolás, ugyanis ezek a hulladékok károsíthatják a környezetet. A bennük levő nehézfémek például kioldódhatnak a talajba és a vízbe. A tapasztalatok szerint Debrecenben már egyre többen viszik be az elektronikus hulladékot az AKSD-hez.

– 2007-ben még összesen 91 tonna elektronikai hulladékot vettünk át, 2014-ben viszont már 300 tonnát. 2015-ben pedig augusztusig már 260 tonnánál járunk – mondta el Képesné Domokos Csilla, az AKSD Kft. szóvivője.

Egy friss ENSZ tanulmány szerint Magyarországon körülbelül 125 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezett tavaly, ennek alig harmadát tudták újrahasznosítani. Az Európai Unió célja, hogy öt éven belül 85 százalék legyen ez az arány.

DehirA kibelezett monitor ne az erdőbe kerüljön!

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .