fbpx

Környezetvédelmi beruházás Sajóbábonyban

Ünnepélyes keretek közt kedden lerakták Sajóbábonyban az ÉMK Kft. telephelyén a veszélyes hulladékok égetése során keletkező salakból a vasat visszanyerő gépsor alapkövét. Köszöntőt mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A sajóbábonyi gyártelepet és a Kiss cégcsoportot Kiss László többségi tulajdonos mutatta be. Emlékeztetett rá, hogy az 540 hektáros ipartelepet az ’50-es években hozták létre a Kazincbarcika – Sajóbábony – Tiszaújváros vegyipari tengely részeként.  Ennek a bázisán jött létre a Kiss cégcsoport, amely kisvállalkozásból középvállalkozássá nőtte ki magát. A vegyipartól a környezetvédelmi iparon át a szerelésig számos dologgal foglalkoznak. Az ipari parkban jelenleg 44 cég működik, köztük olyan ismert is, mint például a TEVA.  Az ipari park 79 százalékát birtokolja a Kiss cégcsoport, 18 százalékot Sajóbábony városa, a maradék 3 százalék pedig a Pajzs Kft.-é.   Kiss László kiemelte, hogy szeretnének tovább fejlődni, s ezért is, mint vállalkozó nagy jelentőséget tulajdonít a szakképzésnek.

[1488_2.jpg] babony.JPG

Kiss László bemutatta az ipari parkot és a cégcsoportot

 

Paulovics József, a beruházás projektmenedzsere ismertette az ÉMK Kft. tevékenységét, amely két fő pillére a szennyvíz tisztítás és a veszélyes hulladékok ártalmatlanítása, ami egyben energiatermeléssel is jár. Kiemelte, hogy a cég elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett. Ennek megfelelően törekednek a legmodernebb technológiák alkalmazására. A norvég támogatással megvalósuló projektben a hulladék égetését követő veszélyes hulladéknak minősülő salakból mágneses úton kiemelik a vasat. A beruházásnak 2016 tavaszára kell elkészülnie.

[1488_5.jpg] babony2.JPG

Török Dezső kiemelte a hulladékkezelés fontosságát

„Ha 2014. október 6-át írnánk, akkor azt mondanám, hogy érdeklődéssel jöttem el a konkurenciához… most érdeklődéssel jöttem a egyik vezető cégcsoportjához” – utalt arra Török Dezső, hogy a vegyiparból érkezett a politikába.  Ennek megfelelően fontosnak tekinti a környezetvédelmi beruházást. Emlékeztetett rá, hogy mióta ember az ember folyamatosan hulladékot termel, amit kezelni kell. Az egyik legjobb megoldás a szelektív gyűjtés, de vannak amelyeket ezt követően feldolgozást, ártalmatlanítást igényelnek, hogy ne terheljék a lerakásukkal a jövőt. Ezt célozta meg a sajóbábonyi beruházás amikor a salakból kinyerik a vasat. Sok sikert, minél előbbi megtérülést kívánt a projekthez.

[1488_0.jpg] babony4.JPG

Jobbról: Török Dezső, Kiss László és dr. Szilva István elhelyezte az alapkőben az időkapszulát

Ezt követően Kiss László, Török Dezső és dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere  elhelyezte az előre elkészített tartóba az időkapszulát, amelyet le is betonoztak. Ezt követően a vendégek a „hulladék útját” követve megtekintették az üzemet.

Forrás: baz.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .