fbpx

Katalizátorral épül meg az újfehértói hulladékhasznosító

Egy, a napokban megjelent kormányrendelet-tervezet szerint az Újfehértó és Térsége Komplex Hulladékhasznosító Zrt. által létrehozni kívánt hulladékfeldolgozó nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé fog válni, ami nagymértékben felgyorsíthatja a beruházás megvalósulását – írja a victorism.blog.hu.

A jogszabály hatásvizsgálata szerint Újfehértó Város Önkormányzata 2015 júniusában kérelmezte a beruházás kiemelten kezelését. A cég telephelye (Újfehértó Külterület 08/34 hrsz. ingatlan) egyébként az önkormányzat tulajdonában van, mint ahogyan aszékhelyének otthont adó épület is. A telephely kapcsán a vállalkozás a földhasználati jog gyakorlásáért havi 250.000 forintot fizet majd az önkormányzatnak.

Nagy Sándor, Újfehértó független polgármestere. 2015. február 26-án tárgyalt a GCT Group Public Limited Company ügyvezetőjével, melynek eredményéről a képviselő-testületek 2015. március 18-i zárt ülésen számolt be. 2015. március 3-án a GCT Group Public Limited Company és GTE International s.r.o. cégek meghívására Szlovákiában tekintett meg egy depolimerizációs erőművet, a szerződést pedig 2015. március 23-án már alá is írták.

A projekt célja a leírás alapján egy komplex megoldás kidolgozása egy világméretű problémára, melynek keretében a kialakított hulladék-feldolgozó erőmű évi 100.000 tonna települési hulladék 90%-át dolgozza fel a legkorszerűbb technikák segítségével.

Érdekesség, hogy az önkormányzati területen felépülő, önkormányzati épületben működő  Újfehértó és Térsége Komplex Hulladékhasznosító Zrt. tulajdonosi szerkezete meglehetősen színes képet mutat. A cég részvényei – melynek átruházását az alapító okirat nem korlátozza –  kizárólag a már említett, szlovák bejegyzésű GTE International s.r.o. és a máltai honosságú GCT Group Public Limited Company tulajdonában vannak.

Számomra meglepő egyébként a projekt kiemeltté nyilvánítása, mivel sehogy sem sikerült rálelnem arra az információra, hogy miért történt mindez, azon kívül, hogy az önkormányzat ezt kérte. A hatásvizsgálati dokumentum szerint mindenesetre a beruházás majd “munkahelyeket teremt és hozzáadott értéket állít elő”.

Furcsa ugyanakkor az is, hogy egy “a világméretű problémákra komplex megoldás” kidolgozására létrehozott, innovatív beruházást miért kell ennyire megsürgetni, hiszen pont az ilyen projektek esetleg magasabb vagy ismeretlen kockázatokat jelenthetnek a környezetre.

Ennek ellenére a környezetvédelmi, a természetvédelmi, a talajvédelmi engedélyezésre irányuló, a tűzvédelmi, a közegészségügyi, a munkavédelmi, a földvédelmi, az iparbiztonsági és a katasztrófavédelmi hatósági eljárások is gyorsításra kerülnek.

A bejegyzés eredetiben itt olvasható: http://victorism.blog.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .