fbpx

A tengeri teknősök mind a hét faját veszélyezteti a műanyag szemét

A tengeri teknősök mind a hét faját veszélyezteti a vizekbe került műanyag hulladék: az állatok megfulladhatnak miattuk, beléjük gabalyodnak vagy használhatatlanná válik a költőterületük. 

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

1950 és 2015 között 1,5 millió tonnával 299 millió tonnára növekedett a világ műanyagtermelése, ennek nagy része a tengerekbe kerül – írták az ICES Journal of Marine Science című szaklapban megjelent tanulmányukban brit tudósok. A legújabb kutatások szerint minden második teknős nyelt már le műanyagot. A tengeri madaraknál 95 százalékos lehet az arány.  A szemét miatt a hüllők megfulladhatnak, ha belegabalyodnak vagy éhen is halhatnak, ha eldugítja belső szerveiket. A tengerpartokon felhalmozódó szemétbe beleakadhatnak a tojásrakó nőstények vagy az éppen kikelt fiatal állatok. A műanyag miatt változhat a homok hőmérséklete is, ez pedig befolyásolhatja azt is, milyen neműek lesznek a kikelő teknősök.   A műanyagban lévő vegyszerek a tengeri állatok szaporodását és táplálkozását is befolyásolják.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .