fbpx

Chipes hulladékgyűjtés a Dél-Alföldön

Korszerűsítik 1,768 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával harminc Csongrád és két Bács-Kiskun megyei település hulladékgazdálkodási rendszerét, a térségben az országban az elsők között vezetik be a gyűjtőedények chipes azonosítását – tájékoztatta az önkormányzati társulás az MTI-t.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Az öt városban – Kistelek, Mórahalom, Sándorfalva, Szeged, Tompa – és 27 községben 265 ezer embert érintő beruházás részeként mintegy 18 ezer új, 60 és 1100 liter közötti űrtartalmú gyűjtőedényt vásárolnak, amelyekre azonosító chip kerül.
A chip a gyűjtési rendszer optimalizálását és a szerződött mennyiségen felül kihelyezett hulladék elszállításából adódó többletköltség csökkenését eredményezi. Az új rendszer megkönnyíti a panaszkezelést is, mivel az azonosítóval ellátott hulladékgyűjtő edények sorsát nyomon tudják követni.
A hulladékszállító gépjárművekre fedélzeti egység kerül, ezek olvassák le a chipeket. Az edényekre szerelt passzív jeladót összekapcsolják az ügyfél-azonosító rendszerrel, amely a folyamatos adatkezelés mellett a statisztikai feldolgozást is lehetővé teszi.
A meglévő elavult, magas működési költséggel üzemeltethető tehergépkocsik kiváltására a beruházás részeként új gyűjtőjárműveket is vásárolnak: tizenhetet a vegyes, négyet a szelektív hulladék kezeléséhez, hármat pedig a hulladékudvarok hatékonyabb üzemeltetéséhez.
A szegedi, Sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó telep hatékonyabb kiszolgálásához új munkagépeket is beszereznek, emellett vásárolnak egy gumikerekes rakodógépet, amellyel a mórahalmi telephelyen végzett anyagmozgatás mellett a térségben található illegális lerakók felszámolásában is részt vesz.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .