fbpx

NFM: az új hulladékstratégia szem előtt tartja a lakosság és a gazdaság érdekeit

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy olyan komplex, a hulladékgazdálkodás minden területét érintő hulladékstratégiát szeretne kidolgozni, amely maximálisan szem előtt tartja a gazdaság és a lakosság érdekeit, betartva a vonatkozó európai uniós szabályokat – mondta Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október 8-i sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány tárgyalt Magyarország hulladékkezelési stratégiájáról, amellyel kapcsolatban a kabinet fontosnak tartja, hogy a folyamatosan betelő hulladéklerakók helyett hulladékégetők is létesüljenek, ahogyan a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét is kiemelten kezelik.

A Demokratikus Koalíció szerdai közleményében Illés Zoltánt, a Fidesz korábbi környezetvédelmi államtitkárát idézte, aki szerint “teljesen szakmaiatlan, és ellenkezik a nemzetközi hulladékkezelési trendekkel a kormány döntése, hogy új hulladékégetők építésével próbálja megoldani a kommunális szeméttárolás problémáját”. Illés szerint “legfeljebb az ellopható milliárdok számát növelné”, ha a kormány a környezetbarát megoldások tízszeresébe kerülő szemétégetőket építene fel.

Szabó Zsolt csütörtökön az MTI-nek elmondta: alapvető feladatnak tekintik az Európai Unió által kitűzött hasznosítási célok elérését és a Hulladék Keretirányelvben meghatározott alapelvek érvényesítését. “Az az elsődleges feladatunk, hogy az anyagában történő hasznosítás által teljesítsük a 2020-ig előírt hulladékhasznosítási arányokat” – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette: a jövőben is fontos szerepe lesz a házhoz menő szelektív gyűjtésnek és a hasznos anyagok összegyűjtésének, míg a hulladéklerakóba más formában és máshová nem helyezhető hulladék kerül majd. A meglévő és újonnan létesítendő égetőművek segítségével pedig a más célra nem hasznosítható hulladékból rész-energianyerés történik a tervek szerint. “A hulladékok energetikai hasznosítása területén a legmodernebb technológia alkalmazásával szeretnénk energiát biztosítani a lakosság számára” – fejtette ki Szabó Zsolt.

Úgy vélte, meg kell akadályozni, hogy Magyarország a “hulladéklerakók országa” legyen, hiszen a nemzetközi trendek sem ebbe az irányba mutatnak. Mint mondta, a hulladékok lerakással történő ártalmatlanítása a fejlett hulladékgazdálkodási rendszerrel rendelkező európai országokban is egyre inkább a háttérbe szorul, például Németország vagy Ausztria is a hulladékok energetikai hasznosítását preferálja a lerakással történő ártalmatlanítással szemben.

“Meggyőződésünk, hogy a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása hosszú távon is biztosítja a gazdasági és pénzügyi működést a szolgáltatók és az azt igénybe vevők számára egyaránt” – hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: MTI

Facebook Comments

One thought on “NFM: az új hulladékstratégia szem előtt tartja a lakosság és a gazdaság érdekeit

 • 2015/10/16 at 10:02
  Permalink

  Az a kérdés, hogy a budapesti második égetőnek, amire a Miniszterelnökség az EU-s forrásokat már elkülönítette, kell legitimitást képezni, azért most a nagy égetőzés, vagy vmi más is van a háttérben.

  “…például Németország vagy Ausztria is a hulladékok energetikai hasznosítását preferálja a lerakással történő ártalmatlanítással szembe.”

  Kérdés, mit értünk egy ország alatt. Egy ország befektetőit vagy egy ország politikai vezetését. Németországban az égetők túlkapacitással küszködnek, ezt többek között brit hulladékkal igyekeznek kipótolni. A kapacitás kihasználás csak déli tartományokban éri el a 90%-t. S ahhoz, hogy Bécsben megépült még egy kazán, oda kell tenni, hogy evekkel ezelőtt szintén Ausztrában épült meg az akkor legnagyobb mechanikai-biológiai hulladékkezelő (Saubermacher). De ha keresünk, találunk fejlett országokat nagy arányú égetéssel, mint Dánia, Svájc, Hollandia. A számok ugyanakkor azt mutatják, hogy a nagy arányban égető országokban az égetés az anyagában hasznosítás gátja, különös tekintettel a müanyaghulladékokra.

  Szuhi Attila, merre vagy?

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .