fbpx

Az Elektro-Coord évente 600 tonna világítástechnikai terméket hasznosít újra

Az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. éves szinten 600 tonna  izzó- és lámpahulladékot gyűjt be és hasznosít újra, kétszer annyit, mint a cég 2005-ös indulásakor – mondta Kovács Béla, az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. világítástechnikai divízió menedzsere Budapesten pénteken sajtótájékoztatón.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Hozzátette: a növekedés annak is köszönhető, hogy a kereskedelmi egységek az új izzó vásárlásakor visszaveszik az elhasznált terméket, de hozzájárul az is, hogy az országban a magánszemélyek mintegy 14 ezer hulladékleadó pontot használhatnak, a nagyobb áruházláncok, irodaházak fénycsöveinek cserélésekor pedig a már használhatatlan darabokat a villanyszerelők juttatják el a cég egyes átvevő pontjaira.

Magyarországon a világítástechnikai hulladék 60 százalékát hasznosítják újra évente – jegyezte meg. Kifejtette, hogy nemzetközi összehasonlításban ez az arány nagyon jónak tűnik; Németországban 40, Franciaországban 35, Olaszországban 25 százalékos a visszagyűjtési arány, egyedül Lengyelországban éri el a 80 százalékot.         

Kovács Béla arról is beszámolt, hogy 2013-ban jött létre a cég első válogató üzeme, Mezőkovácsházán, ahol a Magyarországon és a magyar-román határ közelében található romániai településeken begyűjtött izzó-és lámpahulladékot válogatják át. Mezőkovácsházán csupán a beérkezett hulladék 80 százalékát adó, egyenes fénycsövek, neoncsövek tisztításával foglalkoznak, a fennmaradó 20 százalékot egy Romániában található üzembe szállítják át – tette hozzá.    

Beszámolt arról is, hogy a világítástechnikai termékek alkotórésze 90 százalékban üveg, a tisztított fénycsövekből szolárium fénycsövek készülnek Dunakeszin, a további tisztított üveget dekorációs célra használják fel az egyes cégek, de az építőipar is tudja hasznosítani a termékeket.  Az izzók másik fontos alkotórésze az alumínium és nikkel, amelyet a fémkohók használnak fel – közölte.

Az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. jegyzett tőkéje 97,5 millió forint a céginformáció adatai szerint.
Jelenlegi tulajdonosai a háztartási elektronikát gyártó és forgalmazó társaságok. Például a FAGOR HUNGÁRIA Kereskedelmi Kft., a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., vagy a Whirlpool Magyarország Kereskedelmi Kft., illetve a PHILIPS Magyarország Kereskedelmi Kft.
A társaság a múlt évet 492 millió forint nettó árbevétellel zárta, ez 10 százalékkal több a 2013. évinél. A szokásos vállalkozási eredménye a múlt évben 11,5 millió forint veszteség volt, amely a rendkívüli bevételek miatt 126 ezer forint adózott eredményt hozott, amely megegyezik a mérleg szerinti eredménnyel. A 2013. évi szokásos vállalkozási eredmény a tavalyi veszteséggel volt azonos, míg az adózott és a mérleg szerinti eredmény – szintén a rendkívüli bevételek miatt – nulla volt.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .