fbpx

Kevesebb megy a lerakóra, hasznosul a szelektíven gyűjtött hulladék

Hamar megszokták és elfogadták a Miskolcon és 36 környékbeli településen élők az elmúlt két évben gyökeresen megváltozott hulladékgyűjtési rendszert: ezt jól mutatja a szolgáltató statisztikája is, hiszen a vártnál jobb eredményeket hozott a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Valamennyi település esetében már házhoz megy a csomagolási hulladékért a MiReHuKöz autója, viszont egy további fejlesztés eredményeként a 2000 fő lélekszám alatti településeknél is a mostani zsákos rendszer hamarosan sárga edénnyel történő gyűjtésre változik.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

 

A lakók számára a legnagyobb változást a kétféle hulladéktípus külön gyűjtése jelentette – ami nagyon hamar sikeresen megvalósult. Bizonyára segített ebben az is, hogy az Európai Unió által támogatott, 3,8 milliárd forintba kerülő környezetvédelmi fejlesztéshez tájékoztató kampány is társult: az érintettek rádióban és tv-ben, újságokban és szórólapokon, rendezvényeken és honlapokon egyaránt kaptak információt arról, mit hogyan tegyenek.

A legfontosabb változás, hogy külön kell gyűjteni a vegyes, anyagában nem hasznosítható háztartási hulladékot, és – sárga kukákban – a tiszta csomagolási hulladékot (az üveg kivételével). Így a papír, a csomagolókarton, a műanyagpalackok, a fém sörös- és üdítős, valamint a konzervdobozok, italos kartonok útját a sárga szín kíséri. Ezeket az anyagokat a MiReHuKöz szakszerűen szétválogatja, hogy újrahasznosításra alkalmas anyag legyen belőlük.

A törékeny üveghulladékok – sörös, boros, üdítős stb. palackok és befőttesüvegek – külön utat járnak be: elhelyezésükre a közterületeken felállított gyűjtőszigetek és gyűjtőpontokszolgálnak.

Hatalmas előnye a szelektív gyűjtésnek az is, hogy a válogatásnak, előkezelésnek köszönhetőena lerakóra kerülő hulladékmennyiség évente több ezer tonnával, körülbelül 35%-kal csökken.

A háztartásokban keletkező, biológiailag lebomló „zöldhulladékot” ugyancsak külön gyűjti be – zöld zsákokban – a szolgáltató. Ebből – aprítás, majd komposztálás útján – értékes talajjavító, humuszpótló anyag lesz, ahogyan a 2000 fő alatti települések háztartásainak kiosztott 5000 db házi komposztálóval is ez a cél. A konyhai hulladékok, a kávézacc, az almacsutka, a fűnyesedék, a metszéskor keletkező aprított ágdarabok, ősszel lehullott falevelek mind-mind talajjavító anyaggá alakulnak a komposztálás során.

A szelektív hulladékgyűjtési rendszer, amely eredetileg a háztartásokat célozta, napjainkban bővül az önkormányzati intézmények körével. Így a miskolciak és a térség településein élők már nemcsak otthon élhetnek majd környezettudatosan, hanem munkahelyükön vagy a látogatott önkormányzati intézményekben is.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .