fbpx

Üzemanyag lesz az óceánokból kiszűrt műanyag palackokból

Egy amerikai cég új és egyszerű megoldást talált az óceánokban felhalmozódott műanyag hulladék összegyűjtésére: a tengerbe több kilométer hosszúságú szűrőkerítéseket helyeznek, amelyek a tengeráramlatok felhasználásával gyűjtik össze a hulladékot. A kinyert műanyagból különböző eljárásokkal később üzemanyagot gyártanak. Az első tesztkísérlet 2016-ban kezdődik, és amennyiben sikeres lesz, az éles bevetés öt éven belül megvalósulhat – írja a nrgreport.com az oilprice.com cikke alapján.

Ma a világ egyik legnagyobb és leglátványosabb környezetszennyezési problémája az óceánok vizében felhalmozódó hatalmas mennyiségű, nem lebomló műanyag szemét. A Csendes-óceánban a vízben lebegő több ezer négyzetméternyi kiterjedésű szemétszigetet még az űrből is lehet látni és mostanáig egyetlen használható és gazdságos megoldás sem született arra, hogy ezt a hatalmas tömegű – főleg műanyag palackból álló – hulladékot milyen módon lehetne kiemelni a tengervízből.

A hulladékszigetek akkora méretűek, hogy a hagyományosnak nevezhető technológiákkal, hálók és hajók használatával becslések szerint 79 ezer évig tartana a teljes takarítási procedúra és tízmilliárd dolláros költségeket emésztene fel. Egy 2013-ban alapított, zöld technológiákkal foglalkozó cég, az Ocean Cleanup egy forradalmian új, de meglepően egyszerű ötleten alapuló eljárással gyűjtené össze az óriási hulladékmennyiséget.

Becslések szerint évente 8 millió tonnányi műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba és ennek a mennyiségnek legnagyobb része öt nagy tengeráramlatban gyűlik össze, ahol folyamatosan mozog. Az Ocean Cleanup ezeket az áramlatokat, illetve ezek mozgását használná fel a hulladék összegyűjtésére mégpedig úgy, hogy egy több kilométer hosszú úszó, kerítés-szerű szűrőt helyeznének el az áramlatok útjába, amelyben összegyűlne a hulladék, ráadásul úgy, hogy közben a kerítést nem is kellene mozgatni.

A cég által elvégzett elemzés szerint egy 100 kilométer hosszúságú kerítés tíz év alatt képes lenne a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget 42 százalékának kiszűrésére. A becslések szerint egy kilogramm műanyagszemét eltávolítása ezzel az eljárással 5,1 dollárba kerülne. Az Ocean Cleanup 2016-ban egy tesztüzemet hajt majd végre a Dél-Korea és Japán partjai között elterülő Tsushima-szigeteknél, ahol egy 2000 méter hosszúságű szűrőt állítanak fel. A tesztüzem két évig tart majd és amennyiben sikeres lesz, a következő öt évben elkészülhet a nagy, 100 kilométer hosszúságú szűrőkerítés is, amit már élesben használnának a Csendes-óceánon. A cég szerint tíz év alatt egy ekkora szűrő több mint 70 millió kilogramm műanyag szeméttől tisztítaná meg az óceánt.

Műanyagpalackokból üzemanyag

Az így összegyűjtött hulladékkal valamit kezdeni is kell. Az elképzelések szerint a műanyag palackok felhasználásával folyékony üzemanyagot állíthatnának elő. Már jelenleg is több cég foglalkozik ilyen eljárások kifejlesztésével és a működő megoldások tökéleteítésével az Egyesült Államokban és Európában is. Egyik közülük az amerikai Plastic2Oil, amely a műanyag hulladékot olyan alacsony kéntartalmú tiszta üzemanyaggá alakítja, amely már nem igényel további finomítást.

Léteznek úgynevezett pirolízis-üzemek is, amelyek katalitikus átalakítással a műanyag hulladékból üzemanyagot, olajat, gázt gyártanak, de egyéb más, például mikrohullámú indukciós eljárások is léteznek a műanyagok átalakítására.

A Tsushima-szigetek hatóságai azt tervezik, hogy az Ocean Cleanup kétéves kísérletének végeztével az óceánból kinyert hulladékot japán üzemekben alakítják majd üzemanyaggá. A cégnél nagy reményeket fűznek a teszthez, és ennek eredménye nagyban befolyásolja majd a csendes-óceáni berendezés beüzemelését.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://nrgreport.com

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .