fbpx

Az IKSZ környezetvédelmi játékában már közel ezer játékos verseng az értékes díjakért

Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető is bedobja magát, hogy az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) játékában népszerűsítse a hulladék szelektív gyűjtését és újrahasznosítását. Az IKSZ által a legnagyobb közösségi média oldalon indított, egy hónapon át zajló ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK szelektív erőpróbájában három izgalmas ügyességi játékban és két tudásjátékban versenghetnek a résztvevők az értékes fődíjért, de a játék végén akár az akciót támogató olimpikonokkal – Pars Krisztián mellett Kovács „Kokó” Istvánnal, Csernoviczki Évával, Kovács Katalinnal, Kammerer Zoltánnal, Kökény Rolanddal és Nagy Tímeával – is találkozhatnak.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Az akció népszerűségét jól szemlélteti, hogy alig két hét alatt már közel ezer játékos taposta laposra online a gyümölcsleves és tejes dobozokat. 20 ezer italos karton visszagyűjtése = 1 megmentett fa Hazánkban 12000 tonna italos kartondobozt bocsátanak ki évente, amelyből azonban csak 2670 tonnát, vagyis a teljes kibocsátás 23%-át gyűjti vissza a lakosság. Így évente 9300 tonna italos karton végzi a gyűjtési rendszeren kívül, vagyis ennyi gyümölcsleves és tejes doboz kerül feleslegesen a hulladéklerakókra. Az italos karton 75%-át alkotó papír alapanyagot akár 5-10-szer is újra lehet hasznosítani, többek között ezért is tartja az IKSZ hosszú távú céljának, hogy az italos karton visszagyűjtési aránya 2020-ra elérje hazánkban az 50%-ot. Nem véletlenül: minden 20 ezer szelektíven visszagyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozzal megmenthetünk egy felnőtt fát!

Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK során a játékosok vidám és interaktív formában tanulhatják meg az italos karton szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának helyes lépéseit, míg a környezetvédelmi kvízek teljesítése révén új és érdekes ismeretekre tehetnek szert. A résztvevők minden játékban három szinten mérettethetik meg magukat, amelyek sikeres teljesítésével – az olimpikonok gratulációi mellett – pontokat gyűjthetnek. Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK összes „erőpróbájának” sikeres teljesítésével a játékosok értékes fődíjat nyerhetnek, míg a pontrendszerben a tíz legtöbb pontot gyűjtő játékosnak november végén lehetősége lesz találkozni az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK „lánghordozóival”, a kezdeményezéshez csatlakozott olimpikonokkal. Az akcióhoz szakmai partnerként a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is csatlakozott. „Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK sikerét jól szemlélteti, hogy alig két hét alatt már közel ezer játékos tette magát próbára a szelektív gyűjtés online bajnokságában.

A közösségi média szemléletformáló hatását számunka az is jól tükrözi, hogy a játékaink indulása óta már több mint 100 ezer felhasználóhoz jutott el így az üzenetünk: az italos kartont tapossuk laposra és gyűjtsük szelektíven” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. – „Örömmel látjuk azt is, hogy a játékainkkal kicsik és nagyok, fiatalok és felnőttek egyaránt jól szórakoznak, és közben játékosan tanulnak a környezetvédelem és a szelektív gyűjtés fontosságáról. – tette hozzá az igazgatóasszony. Pars Krisztián is a szelektívbe dobja

A mai napon az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK környezetvédelmi játéksorozatának utolsó játéka indul el: a Dobd ki! játék során Pars Krisztián ösztönzi arra a játékosokat, hogy az italos karton mindig a szelektív hulladékgyűjtőben landoljon. „Élsportolóként és magánemberként is fontosnak tartom, hogy a környezetvédelem és a szelektív gyűjtés ügye mellett kiálljak. Aki már próbált italos kartont messzire dobni, az jól tudja, hogy laposra taposva könnyebb: de a legfontosabb mégis az, hogy az italos kartont nem muszáj olimpiai bajnoki távolságokra dobni; az is elég, ha a szelektív hulladékgyűjtőben landol” – mondta Pars Krisztián, olimpiai bajnok kalapácsvető. Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK november 12-éig zajlanak, így még azok is jó eséllyel indulnak a fődíjért és az olimpikonokkal való találkozási lehetőségért, akik még csak most kapcsolódnak be a játékba.

Forrás: Premier Communications

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .