fbpx

Megint slágertéma a green IT

Ismét fontos szemponttá válik a környezetbarát informatika használata. Egyre több vállalat tartja fontosnak, hogy berendezéseikkel és szolgáltatásaikkal elősegítsék a széndioxid-kibocsátás csökkentését. Ennek részeként nagyon fontossá vált, hogy felismerjék a fogyasztás pazarló, nem hatékony, vagy a környezetre kimondottan veszélyes elemeit – írja a bitport.hu.

Európában 2005 óta szabályozzák

A Gartner idén is elkészítette a zöld IT-témával kapcsolatos ciklusgörbéjét, amely átfogó képet ad arról, hogyan és mennyire fogadják be a nagyvállalatok a zöld technológiákat. Megmutatja a vállalatok életét és általában a világgazdaságot befolyásoló releváns és a fenntartható növekedéshez szükséges környezetbarát informatikai technológiákat, megoldásokat és stratégiákat.

Számtalan technológiai megoldás született az adatközpontok, tárolók, asztali gépek stb. energiafogyasztásának a csökkentésére, amelyek részévé váltak a mindennapi aktív és holtidős használatnak egyaránt. Európában a 2005-ben kibocsátott Ecodesign uniós direktíva teremtette meg a keretét annak, hogyan tervezzék meg az energiát használó fogyasztási cikkeket, hogy azok ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen.

A felelősen gondolkodó informatikai vezetőknek figyelembe kell venniük az energiahatékonyságot az eszközök alvó üzemmódjában is. Emiatt különösen alacsony energiafelhasználású szervereket kell használniuk, lehetőleg az energiaellátó modulokkal, valamint általában az adatközponti infrastruktúrát menedzselő digitális eszközökkel, rendszerekkel együtt. Az úgynevezett e-szövegkönyvek például szükségtelenné a papírhasználatot, ráadásul a nyomtatás kiiktatásával jelentős energiamegtakarítást is eredményeznek – írják Gartner elemzői.

Csúcson a kapacitástervezés és a menedzsment eszközök

Az energiahatékony források előteremtésének a költsége arra ösztönzi az informatikai vezetőket, hogy az infokom technológiák használatát optimalizáló stratégiát dolgozzanak ki. Ebbe bele kell tartoznia a vállalati szintű energiamenedzsmentet is, de úgy, hogy eközben ne kelljen kompromisszumot kötniük a növekedés vagy az újabb technológiák használata tekintetében.

A piackutató szerint a ciklusgörbe csúcspontján a kapacitástervezés és a menedzsment eszközök vannak, amelyek nemcsak az egyes technológiák, hanem a teljes IT-architektúra és a folyamatok energiaigényét is előírják. A ciklusgörbére idén először felkerült az eszközteljesítmény-menedzsment is.

A Green IT technológiák hype-görbéje

Forrás: Gartner

Az e-hulladék kezelése, feldolgozása és visszanyerése kulcseleme a zöld IT-nak, eddig mégis csupán egyes botrányos esetek kapcsán kapott figyelmet. Márpedig ez fontos megfelelőségi mutató sok IT-vezető számára, ráadásul a területet számos előírás szabályozza. A gyártók és a végfelhasználók környezetbarát hozzáállását meghatározó törvényi keretek határozza meg többe között a veszélyes alkotóelemek felhasználását szabályozó úgynevezett RoHS direktíva (Restriction of Hazardous Substances Directive), amit épp a magyar EU-elnökség alatt, 2011-ben korszerűsítettek, az e-hulladék kezelését előíró WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) direktíva, amely 2003-tól van érvényben, de ide sorolható a vegyszerek regisztrációját engedélyezését és korlátozott felhasználását szabályozó REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) rendelet is.

Előtérben a megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrások, mindenekelőtt a napenergia ma már a cégek energiastratégiájának integráns részévé vált. Különösen a fejlődő országokban elvárás, hogy legalább részben napelemekkel váltsák ki a dízelüzemű generátorokat. Az energiatermelésben is hasznosítható szenzorok és világítótestek témája még innovációs fázisban van. Ugyanakkor ezek a fejlesztések is egyre sürgetőbbek, mivel a dolgok internete (IoT) és a viselhető elektronikai eszközök szempontjából kritikus a folyamatos energiaellátás.

Legalább ilyen fontos elemei a ciklusgörbének az energiatárolás és a fűtőelem-technológiák. A környezetbarát hozzáállást tanúsíthatják az elektronikai eszközökön megjelenő ökocímkék is. Az organikus fénykibocsátó diódákat (OLED) alkalmazó fényforrások is megjelentek a görbe innovációs oldalán. Miközben a zöld IT-hez kapcsolható számtalan technológia és eljárás létezik a világon, a Gartner huszonhatot emelt ki, amelyek jelenleg a legmegfelelőbbek ahhoz, hogy növeljék a cégek üzleti értékét.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://bitport.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .