fbpx

Állami feladatok a hulladékgazdálkodásban – módosul a hulladéktörvény

Módosítják a hulladékról szóló törvényt, mivel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás területén az Európai Unió által előírt hasznosítási kötelezettségek teljesítése érdekében el kell különíteni az önkormányzati és az állami hatásköröket.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Az ezt tartalmazó törvénymódosító javaslat – amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jegyez – felkerült az Országgyűlés honlapjára. A törvényjavaslat leszögezi: a hatáskörök elkülönítése alapján az önkormányzatok továbbra is rendelkeznek az önkormányzati törvény alapján meghatározott hatáskörrel, valamint az állami feladatokat is meghatározza a törvényjavaslat. Így a hulladékról szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy az állami feladatok ellátására az állam céget alapítson. Ezen keresztül biztosítható az Európai Unió által meghatározott kötelezettségek teljesítése.
A javaslat szerint állami hulladékgazdálkodási feladat meghatározni a hulladékgazdálkodás országos céljait; a hulladékgazdálkodás fejlesztésének irányait; továbbá ellátni az önkormányzatok közötti és a regionális koordinációt. Emellett állami feladat még ahulladékgazdálkodás országos szintű céljainak és fejlesztési irányainak teljesülése érdekében ellátni az infrastrukturális erőforrások optimális elosztását, használatát. Kezelni kell továbbá az államnak az önkéntesen rábízott vagyont; be kell szedni a közszolgáltatási díjat és kifizetni a közszolgáltatóknak a szolgáltatási díjat; valamint kezelni kell a közszolgáltatás keretében keletkező kintlévőségeket is.
Annak érdekében, hogy az önkormányzati, valamint az állami hatáskört szét lehessen választani, a módosító javaslat bevezeti a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás, valamint a önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat fogalmát. Lehetővé válik továbbá, hogy a teendőket koordináló szervezet a hozzá rendelt feladatokhoz szükséges adatokat, információkat megkapja és kezelhesse.
Jelzi a javaslat: az állami feladatok megfelelő ellátása és ezek megfelelő érvényesítése érdekében Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv megalkotása szükséges. Ebben meg kell határozni a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás országos céljait. Emellett a törvénymódosító javaslat felhatalmazást ad a koordináló szervezetnek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjak beszedésére – olvasható az Országgyűlés honlapján.

A törvényjavaslat itt érhető el.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .