fbpx

Díjmentesen használható gyüjtöpontok Hargita megyében

A Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt kivitelezésekor, és majd a regionális hulladékgazdálkodási szolgáltatás során is fontos hangsúlyt kap a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék-válogatás. A majdani hulladékgazdálkodási rendszer fontos elemei lesznek az óriásprojekt során épülő önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvarok. Ezeket díjmentesen használhatja majd a lakosság – írja az erdely.ma.

„Ezek olyan gyűjtőpontok lesznek, ahova a lakósság elszállíthatja a háztartásában összegyűlt nagyobb mennyiségű újrahasznosítható hulladékot és itt díjmentesen lerakhatja azt. Fontos hangsúlyozni, ezeken az udvarokon tilos biodegradábilis hulladékot tárolni” – fogalmaz a létesítményekkel kapcsolatban Zólya A. László. A Hargita Megyei Önkormányzat projektmenedzserétől megtudtuk, 700-850 m2 lebetonozott felületű hulladékudvarokról van szó. Ezeken 10 darab különböző űrtartalmú (5, 6, 12 és 24 köbméteres) fém konténereket helyeznek el a különböző típusú újrahasznosítható hulladék gyűjtésére.

Mit adhat le a lakosság?

Az említett létesítmények területén – mint azt a projektvezetőtől megtudhattuk – külön konténerek állnak majd a lakosság rendelkezésére a különböző típusú szelektív hulladék tárolására. A következőkben ezeket soroljuk fel tételesen: Egy darab 24 m3-es fémkonténer az ág-nyesedéknek, kukoricakórónak, őszi lehullt lombnak, nem hasznosított lekaszált fűnek és ezekhez hasonló hulladékhoz. Egy 12 m3-es, speciális bedobó nyílással ellátott zárt fémkonténer a PET palackoknak, különböző típusú műanyagoknak, nylon fóliáknak, nylon zsákoknak. 5 m3-es, speciális bedobó nyílással ellátott zárt fémkonténer a papír és karton hulladékoknak. Egy szintén 5 m3-es, speciális bedobó nyílással ellátott zárt fémkonténer a különböző típusú textil hulladéknak.

Egy darab 6 m3-es fémkonténer az építkezési törmeléknek. Szintén 6 m3-es fémkonténer a különböző fém hulladéknak, illetve egy további hasonló méretű, speciális bedobó nyílással ellátott zárt fémkonténer a színtelen- és színes üvegpalackoknak. Továbbá egy 24 m3-es fémkonténer a nagyméretű fa hulladéknak (különböző bútorok, el nem tüzelt deszkák, faágak stb.) Mindezeken kívül lesz még egy 6 m3-es speciális bedobó nyílással ellátott zárt fémkonténer a használt autógumiknak, illetve egy 12 m3-es speciális bedobó nyílással ellátott zárt fémkonténer a használt illetve nem működő elektromos és elektronikus hulladék gyűjtésére. A telephelyeken lesz egy további, zárt vagontípusú konténer, melyben több gyűjtőedény helyezhető az olyan típusú veszélyes hulladékok összegyűjtésére, mint akkumulátor, festékek, lakkok, fáradt olajak, lejárt garanciájú gyógyszerek és egyebek.

A megyében a városokban, azaz Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron, Szentegyházán, Maroshévízen, Balánbányán alakítanak ki ilyen önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvarokat, a községek közül pedig Korondon. A csíkszentsimoni szelektív hulladékválogató üzem udvarán is létrehoznak egy ilyen gyűjtőközpontot. Ezeket a majdani regionális szolgáltató fogja működtetni előre meghatározott program szerint. Szelektív hulladékot csak a lakosság adhat le ezeken az udvarokon, és díjmentesen teheti meg ezt.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://erdely.ma

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .