fbpx

Új kukásautók érkeznek

Decembertől környezetbarát technológiával gyűjtik a hulladékot és folyamatban van a járatok optimalizálása is. Öt hulladékgyűjtő autót, 9325 házi komposztálót szerez be a Környezet-tudatos Balatoni Települések Konzorciuma, és egy útvonal-optimalizáló, szállításszervező informatikai program üzembe helyezése is tervben van. A hulladékgyűjtő rendszer eszközparkjának fejlesztése uniós finanszírozással, 366.2 millió forintból december közepére valósul meg.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A gépjárművek a lakosság által kihelyezett vegyes és szelektív hulladékok gyűjtésére, valamint a válogatóműre történő szállítására szolgálnak majd és megfelelnek a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is.  Három Siófokon, egy Balatonvilágoson, egy pedig Zamárdiban gyűjti majd be a szemetet több száz vegyes és szelektív hulladékgyűjtő edényből.

A projekt keretében folyamatban van mind a szelektív, mind pedig a vegyes hulladék gyűjtés rendszerének informatikai fejlesztése és optimalizálása is, egy központi digitális térképre épülő járattervező, útvonal-optimalizáló és szállításszervező rendszer üzembe helyezésével. A modern irányítási rendszernek köszönhetően mind a szelektív, mind pedig a vegyes hulladékgyűjtő járművek útvonala könnyebben igazítható lesz a napi igényekhez, így az autók kevesebb időt töltenek majd az utakon. A fejlesztés közel 7 ezer háztartást és 28 ezer lakost érint.

Az új rendszer jól illeszkedik a dél-balatoni régió évek óta tartó korszerű hulladékgazdálkodási programjához, melynek keretében igyekeznek növelni a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás arányát és csökkenteni a lerakott hulladék mennyiségét.

A beszerzésre kerülő járművek:

– 1 db 21 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi, daruval felszerelve

– 1 db 21 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi. Funkció: Háromtengelyes hulladékszállító gépjármű, lakossági szelektív hulladékgyűjtő edények ürítésére, tolólapos hulladéktömörítő rendszerrel. A gépjármű a lakosság által kihelyezett vegyes és szelektív hulladék gyűjtésére, a válogatóműve történő szállítására szolgál.

– 2 db kéttengelyes gyűjtő jármű. (18 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi) Funkció: Kéttengelyes alváz hulladékgyűjtő felépítménnyel, házhoz menő hulladékgyűjtésre, zsákok, 60-1100 literes edények ürítésére szolgál, 1100 literes edények ürítésére alkalmas szerkezettel

– 1 db önrakodó platós tehergépkocsi. Funkció: Szállítójármű billenőplatóval a feldolgozott hulladékok, haszonanyagok szállítására.

A 9325 darab házi komposztálóból 6308 kerül Siófokra, 1000 Balatonvilágosra és 2017 Zamárdiba.

Forrás: http://siofok.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .