fbpx

Módosították a hulladéktörvényt

Az Országgyűlés 125 igen, 34 nem szavazattal, 29 tartózkodás mellett elfogadta a hulladékról szóló törvény, valamint az egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló törvény módosítását.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A jogszabály meghatározza a 2016. január 1-jét követően rendszeresített kukák (60, illetve 80 literes gyűjtőedények), valamint az egyéb újonnan bevezetett gyűjtőedényméretek esetében alkalmazható hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj, vagyis a szemétszállítási díj megállapításának szabályait.
Az új kuka esetében a közszolgáltatási díj számításának alapja a már rendszeresített gyűjtőedényméretekre alkalmazható közszolgáltatási díj és a szolgáltatási egység térfogatának hányadosaként számítható fajlagos ürítési díjtétel.
Az új gyűjtőedényméretre vonatkozó ürítési díj a fajlagos ürítési díjtétel és a szolgáltatási egység térfogatának szorzata.

Az indoklás szerint a törvényt azért is módosítani kellett, mert az Európai Bizottság kifogásolta a hulladék keretirányelv magyar jogba való átültetésének megfogalmazását a hulladékolaj gyűjtésével összefüggésben. Jelenleg a hulladékolajat elkülönítetten kell gyűjteni, amennyire műszaki, környezetvédelmi és gazdasági szempontból megvalósítható. A törvénymódosítással elmaradnak a szövegből a környezetvédelmi és gazdasági szempontok.

A törvény azt a szabályt vezeti be a kéményseprés esetén, hogy a közszolgáltatás helyreállításáig, de legfeljebb a végrehajtási kormányrendeletben meghatározott időtartamig lehessen a kijelölt közérdekű szolgáltató által ideiglenesen ellátni ezt a szolgáltatást. Az indoklás szerint a kijelölések eddigi tapasztalatai szerint több önkormányzat az erre eddig rendelkezésre állt időtartam, maximum egy év alatt nem tudott új kéményseprési közszolgáltatási szerződést kötni.
A jogszabály rendezi azt a helyzetet, ha egy településen a háztartási szennyvíz begyűjtése bármelyik szerződő fél jogellenes tevékenysége, vagy a közszolgáltató kiválasztására irányuló eljárás eredménytelensége miatt átmenetileg szünetel.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .