fbpx

Fejlesztették a hulladékgazdálkodást Kelet-Nógrádban

Három és fél milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodási rendszert Kelet-Nógrádban, a szelektív gyűjtés 51 településen több mint 100 ezer embert érint – tájékoztatta közleményben a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás az MTI-t.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A beruházás célja az volt, hogy csökkenjen a lerakott, hasznosítás nélküli hulladék mennyisége. A fejlesztést 3,2 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében.
A társulás tájékoztatása szerint a legjelentősebb változások, bővítések a Salgótarján Térségi Hulladéklerakóban történtek. A vegyesen gyűjtött hulladék kezelésére mechanikai-biológiai előkezelő, a szelektíven gyűjtött hulladék feldolgozására válogatócsarnok épült. Új csurgalékvíz-tározó medencét és központi komposztálót építettek, és kialakítottak egy hulladékudvart is.
Bátonyterenyén és Pásztó határában is létrehoztak egy-egy  hulladékudvart, ahol a lakosok különböző konténerekben helyezhetik majd el a szelektíven gyűjtött papírt, műanyagot, fémet és üveget, továbbá olyan hulladékokat, amelyek lerakása korábban problémát okozhatott, mint a használt gumiabroncs, akkumulátorok, elemek, elektronikai készülékek, bútorok, lomok.
Beszereztek 18 gyűjtő- és rakodójárművet, az 51 településen 151 szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki.
A projekt részeként 5000 házi komposztáló edényt juttattak el a 2000 fő alatti lélekszámú, 45 társult település lakosainak.
A társulás közölte azt is: most zajlik a működési és használatba vételi engedélyek megszerzése, a rendszer üzemeltetését legkésőbb januárban kezdik meg.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .