fbpx

Honlap indult a hulladékcsökkentés ösztönzésére

Vállalom! elnevezéssel elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyar nyelvű honlapja a hulladékcsökkentés folyamatos ösztönzése érdekében – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt budapesti sajtótájékoztatóján hozzáfűzte: a honlap célkitűzése, hogy egész évben minél több önkéntes bevonásával – akik e felületen tehetik közzé hulladékcsökkentési ötleteiket, vállalásaikat – ráirányítsa a figyelmet a hulladékok keletkezésének megelőzésére, a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására.

A november 21-29. közötti Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében Magyarországon 473 hulladékcsökkentési akciót szerveztek önkéntesek. Ezzel a teljesítménnyel Európa legaktívabb országai között végzett a Magyarország – hangsúlyozta az államtitkár.

Elmondta: Magyarországon minden megye részt vett az Európai Hulladékcsökkentési Hét eseménysorozatában. Legaktívabbak most is az oktatási intézmények voltak, az iskolákban 222 hulladékcsökkentési akciót valósítottak meg.

Az idén az  európai hulladékcsökkentési akciósorozat központi témája a “hozz ki többet kevesebből” gondolat volt. Ennek lényege, hogy minél kevesebb erőforrás felhasználásával lehessen ugyanazt az eredményt elérni. Ez jelenthette például a tárgyak kreatív újrahasználatát, vagy az eszközök kölcsönadását, bérlését.

Az eseményt az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) Nemzeti Hulladékgazdálkodási Főigazgatósága (NHI) szervezte. Búsi Lajos, az OKTF főigazgatója, aki egyben az NHI megbízott főigazgató-helyettese is, azt emelte ki: összeurópai szinten az unió tagországai tesztelik a hulladékcsökkentésre beérkezett ötleteket, annak érdekében, ha azok széles körben alkalmazhatók, akkor alkalmazzák is azokat minél több helyen. Ezért a tesztelést különböző szakmai szervezetek végzik.

Felhívta a figyelmet: már elindult a 2016-os Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezésének folyamata is. Ennek témáját várhatóan a veszélyes hulladékok, vagy a csomagolási hulladékok kérdésköre adja majd. A hulladékcsökkentési hetet jövőre is november utolsó hetében rendezik meg Európában.

V. Németh Zsolt az MTI kérdésére közölte: Magyarországon évente mintegy 17,5 millió tonna hulladék keletkezik, aminek 21,4 százalékát a háztartások produkálják. A célkitűzés az, hogy az országban keletkező hulladék mennyisége folyamatosan csökkenjen.

A honlap a http://www.ewwrcommitment.eu/hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI / FM sajtóiroda

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .