fbpx

Unokáinknak is lesz mit szedegetni

Szeméttenger érkezhet az árhullámmal a Tiszán: Ukrajnában nincs szelektív hulladékgyűjtés, ráadásul sokan a folyót afféle lerakónak nézik – írja a hirado.hu.

Tetemes mennyiségű kommunális hulladékot szállított külföldi vízgyűjtő területéről a Tiszán levonuló árhullám, PET palackok tömegét rakta partra a megáradt Tisza.

A szakemberek a mentesítést már megkezdték, de az már most látszik, hogy még az unokáinknak is lesz mit szedegetni az ártéren. Ukrajnában nincs szelektív hulladékgyűjtés, ráadásul sokan a folyót afféle lerakónak nézik.

Tiszaeszlár, 2011. május 31. Többségében Ukrajnából érkezett szemét gyűlik a Tisza tiszaeszlári szakaszán. A szemétszigetek alacsony vízállás idején egy-egy nagyobb faág mögött torlódnak fel, amiket az áradás egyben sodor tovább. MTI Fotó: Balázs AttilaTöbbségében Ukrajnából érkezett szemét a Tisza tiszaeszlári szakaszán. A szemétszigetek alacsony vízállás idején egy-egy nagyobb faág mögött torlódnak fel, amiket az áradás egyben sodor tovább. (MTI-fotó: Balázs Attila)

Két éve nem volt árvíz, most pedig ezzel az árhullámmal a két év alatt összegyűlt hulladék bekerült a főmederbe és hozzánk érkezett – mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Bodnár Gáspár a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Felső-Tisza mentén viszont olyan nagy a vízsebesség, hogy szinte lehetetlen vízre szállni és összegyűjteni a hulladékot. A következő időszak feladata tehát az, hogy feltérképezzük, hol rakódott le a partra a szemét, majd szakszerűen hulladéktelepekre szállítjuk – közölte Bodnár Gáspár.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője arról is beszélt, hogy ígéretet kaptak rá, javítanak a helyzeten. „A megoldás nem itt, Magyarországon van, hanem Kárpátalján, ott kell megoldani a szakszerű hulladékgyűjtést és a szakszerű elhelyezést” – foglalta össze Bodnár Gáspár a Kossuth Rádióban.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hirado.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .