fbpx

Házhoz mennek a szelektív hulladékért a társasházaknál is

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. 2016 év elejétől a gyűjtőtartályok kiszállításával megkezdi Szentendre társasházas területén a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A szolgáltatás keretében a papír, a műanyag, a fém és italos kartondobozokat együtt gyűjtik be.

A Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási rendszerfejlesztő KEOP projektnek köszönhetően a következő év elejétől elindul a városban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatása. A Városi Szolgáltató célja egy olyan integrált rendszer kiépítése Szentendrén, amely hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. A fejlesztést azok az európai uniós előírások és hazai jogszabályok teszik szükségessé, amelyek a képződő hulladék csökkentését tűzték ki célul. Ezeknek a kötelezettségeknek csak egy hatékony szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakításával és bevezetésével lehet megfelelni. A házhoz menő gyűjtési rendszer nélkül, önmagában a gyűjtőszigetes rendszerrel a jogszabályok által előírt hasznosítási arányszámok nem teljesíthetők.

A társasházas övezetekben minden lépcsőházba 2 db 240 literes, kerekes hulladékgyűjtő tartályt helyezünk ki. A tartályok fedele – jelezve a benne elhelyezhető hulladék fajtáját – a közösen, egy tartályba gyűjtött műanyag, fém és italkarton esetében sárga, papír esetében kék színű.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Tájékoztatjuk, hogy Szentendre Város 3/2014 (II.4.) önkormányzati rendelete alapján a szelektív házhoz menő hulladékgyűjtés beépül a kötelező közszolgáltatásba. Ennek értelmében tehát a szelektív tartályok átvétele kötelező.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás a lakosság számára díjmentes, a tartályokat minden társasház ingyenesen kapja.

Annak érdekében, hogy a társasház, illetve annak lakóközössége ne kövessen el jogszabálysértést, amely bírsággal és hulladékválogatási költséggel jár, a lakókat célszerű kötelezni a szelektív gyűjtésre a Házirend (SZMSZ) szabályainak módosításával.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését rendelet írja elő. A vegyes hulladékgyűjtéshez hasonlóan a lakosság számára kötelező a szolgáltatás igénybevétele, és kötelező az edény állapotának megőrzése, ezért az abban esett károkat a lakosnak kell megtéríteni.

Hasznos tudnivalók a szelektív gyűjtőtartályok használatáról:

Kék fedelű tartály: Ez a tartály újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok gyűjtésére alkalmas.

A dobozokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba.

Kérjük, NE dobjanak bele élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket (pl. olaj, zsír, oldószer) tartalmazó papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat!

Sárga fedelű tartály: Ez a tartály az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére alkalmas. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok), kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz).

A csomagolási hulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.

A műanyag flakonokat lapítva kell a kukába helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.

Kérjük, NE dobjanak bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-Iemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott! A fémhulladékok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.

A házhoz menő rendszerben csak a papír, a műanyag, a fémhulladék és italkarton gyűjthető, ezért az üveghulladékok továbbra is a közterületeken kihelyezett gyűjtőszigetek üveggyűjtő tartályaiban, valamint a hulladékudvarokban helyezhetők el.

Tájékoztatjuk, hogy a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján az ingatlantulajdonosnak, illetve a társasháznak kell gondoskodnia arról, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékok (a papír, illetve a műanyag, fém és italkarton) a megfelelő tartályba kerüljenek.

Amennyiben a tartályok települési szilárd hulladékot is tartalmaznak, úgy a Városi Szolgáltató a hulladékot nem tudja a szelektív gyűjtés keretében elszállítani. Ilyen esetben a tartályok tartalmának rendbetételéről, továbbá a szelektív gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odaillő hulladék kezeléséről a társasház közös képviselőjének kell gondoskodnia.

A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztán tartása, a ház elé való ki- és visszahelyezése a társasház feladata.

Amennyiben a társasház a Városi Szolgáltatótól megrendeli, lehetőség van a kommunális hulladékgyűjtő konténerek számára drótkerítéssel körbevett ketrec kialakítására, amiben a 240 literes szelektív tartályok is elhelyezhetők. A drótketrec zárható lesz és az érintett lépcsőház lakóin kívül kizárólag a hulladékbegyűjtést végző személyzetnek lesz hozzá kulcsa.

A hulladékgyűjtő tartályokat az ürítés napján reggel 6 órára, vagy az azt megelőző nap este kell kihelyezni jól látható, célgépünkkel könnyen megközelíthető helyre. Az elszállítást végző járat személyzete az ürítést követően a tartályt a kikészítés helyére helyezi vissza.

Fontos!

Munkatársaink a szelektíven gyűjtött hulladékot csak a tartályokból ürítik, mellé rakott zsákokból és egyéb tárolóeszközökből nem szállítják el.

Nem ürítik ki a tartályt kollégáink akkor sem, ha az települési szilárd hulladékot is tartalmaz. A gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odavaló hulladék kezeléséről a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.

Forrás: VSzNZrt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .