fbpx

Tengerbe dobált palackokból készítettek ruhát Madridban

Egy madridi vállalat a Földközi tengerbe dobált műanyag palackok újrahasznosításával készített exkluzív ruhákat mutatott be.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

“Júniusban Firenzében tervezzük bemutatni az első kollekciónkat, amelyet a Földközi-tengerből kifogott hulladékokból nyert szálakból és szövetekből készítünk” – közölte a 45 éves spanyol Javier Goyeneche, az Ecoalf cég elnöke. A 2010-ben alapított madridi vállalat, amelynek 18 alkalmazottja van és idén 4,5 millió eurós (1,4 milliárd forint) forgalomra számít, öltözékek és kiegészítők “új nemzedékét” állította elő a szárazföldön összegyűjtött PET-palackokból, öreg halászhálókból és használt autógumikból.

“Nem kell egyre mélyebbre ásni, hogy kőolajat találjunk” – mondta az alapító. “Ahol mások szemetet látnak, mi alapanyagot, amit bonyolult kutatás-fejlesztési eljárásokkal szövetekké alakíthatunk át” – magyarázta Goyeneche, akinek a vattakabátjai vagy hátizsákjai olyan felkapott áruházakban kaphatók, mint a londoni Harrods vagy a New York-i Bloomingdale’s. Újrahasznosított műanyag hulladékból már készült ruházat, de a madridi cég az első, amely a tengeri hulladékot hasznosítja erre a célra.

A spanyolországi Valencia autonóm közösség 200 halászhajója vállalta a tengeri “kukás” szerepét. Két hónap alatt az alicantei, valenciai és castellóni halászok két tonna műanyagot és más szemetet gyűjtöttek össze a tengerből – mondta el a Valencia autonóm közösség halászati szakszervezeti szövetségének elnöke, José Ignació Llorca Ramis. 2010-ben mintegy 8 millió tonna műanyag hulladékot dobáltak az óceánok vizébe a Science tudományos folyóiratban februárban megjelent tanulmány szerint. 2015-re 9 millió tonna hulladékkal számolnak. Az öt óceán után a Földközi-tengerben halmozódott fel a legtöbb műanyag hulladék – figyelmeztettek áprilisban az andalúziai Cádizi Egyetem tudósai.

A majdnem teljesen zárt tengerben műanyag hulladékokat találtak kishalak, tengeri madarak és ámbráscetek gyomrában. A tengeri teknősök a bélelzáródásba bele is halhatnak, ha lenyelik a medúzával összetévesztett műanyag palackokat – mondta el Xema Gil, a Valencia autonóm közösség állatvédelmi szakértője.

Spanyolországban a PET-palack társadalmi probléma, mivel 4 milliót dobálnak el belőle naponta – mondta Gabriel Buldu, a PET Compagnia, az ország egyik legnagyobb hulladék-feldolgozó cégének kereskedelmi igazgatója. Ennek a vállalatnak a Chiva melletti telephelyén dolgozzák fel decemberben a halászok által összegyűjtött hulladék első tonnáit.

Az összerázott, összenyomott, leforrázott palackokat – géppel vagy kézzel – szétválogatják, majd óriás aprítógépekben addig morzsolják, amíg apró pelyhekké nem alakítják át. Januárban a tengeri eredetű feldolgozott hulladékból a gironai Antex cég szálakat készít, majd az Ecoalf megtervezi a kollekciót – fürdőruhákat, zakókat, táskákat, lábbeliket” -, kezdetben 35 százalék tengeri és 65 százalék szárazföldi eredetű műanyag felhasználásával.

“Később át akarunk állni a 100 százalékos tengeri hulladékra. Hadd lássák az emberek, mi történik a Földközi-tenger mélyén” – mondta Javier Goyeneche.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .