fbpx

Környezetbarátabb lesz jövő héttől a hulladékgyűjtés

Újabb állomásához érkezett a térség hulladékgyűjtés-fejlesztését szolgáló 366.2 millió forintos projekt. Megérkezett Siófokra, Balatonvilágosra és Zamárdiba mind az öt hulladékgyűjtő jármű, amely megfelel a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak. Jövő héttől már ezekkel gyűjtik be a szelektív hulladékot a térségben – írja a sioport.hu.

A Környezet-tudatos Balatoni Települések Konzorciuma a „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek eszközparkjának fejlesztése, informatikai korszerűsítése” című projektje keretében a mai napon átadta azt az öt új kukásautót, melyek a lakosság által kihelyezett hulladékok gyűjtésére, valamint a válogatóműbe történő szállítására szolgálnak majd.  A beszerzésre került járművek közül három Siófokon, egy Balatonvilágoson, egy pedig Zamárdiban gyűjti majd a szemetet több száz vegyes és szelektív hulladékgyűjtő edényből.

Potocskáné Kőrösi Anita, Siófok város alpolgármestere az átadón felhívta a figyelmet arra, hogy környezetünk megóvása mindannyiunk felelőssége, valamint a most kiépülő hulladékgyűjtési rendszer óriási lépés egy fenntarthatóbb, tisztább, élhetőbb régióért. Kovács Tamás, Balatonvilágos önkormányzati képviselője az eseményen elmondta, hogy újabb fontos állomásához érkezett a település hulladékgazdálkodással kapcsolatos programja, amely a legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő járművek beszerzésével szorosan illeszkedik Balatonvilágos környezettudatos törekvéseihez.

Sokszor nem gondolunk bele, amikor levisszük a szemetet, hogy milyen munka áll ennek az összegyűjtése és hasznosítása mögött. Mindent el kell követnünk azért, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, ügyelve a szelektív gyűjtésre. Ha ebben a lakosok is partnerek és az életünk része lesz ez a fajta gondolkodásmód, akkor válhat a mostani, folyamatos fejlesztés alatt álló szolgáltatás is igazán huszonegyedik századivá – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

A projekt keretében a környezetterhelés csökkentését egy központi digitális térképre épülő járattervező, útvonal-optimalizáló és szállításszervező rendszer üzembe helyezésével is elősegítik a jövőben. Új járattervek kialakítására kerül sor, amelyekkel a gyűjtőjárművek által megtett éves futásteljesítmény és a logisztikai költségek csökkennek, ezáltal a rendszer költséghatékonyságának növekedése várható. A modern irányítási rendszernek köszönhetően mind a szelektív, mind pedig a vegyes hulladékgyűjtő járművek útvonala könnyebben igazítható lesz a napi igényekhez, így az autók kevesebb időt töltenek majd az utakon.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.sioport.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .