fbpx

21 éve válogatják szelektíven a hulladékot

1984-ban nyitotta kapuit a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telep. A kiszállított hulladék szétválogatása és szelektív feldolgozása 10 évvel később kezdődött meg. 2007-ben rekultiválták a területet és egy új 18 hektáros depóniát hoztak létre, amely azóta is kiszolgálja Szeged és a környező települések lakosságát – írja a szeged.hu.

21 éve válogatják szelektíven a hulladékot

A telepre bekerülő szállítmányt a mérlegháznál lemérik, majd azonosítják, hogy milyen típusú hulladékról van szó. Ezután a megfelelő helyen lerakodják a szállítmányt, majd megkezdődik a szétválogatás és a feldolgozás. A szelektív gyűjtés célja, hogy a lehető legtöbb anyag kerülhessen újrafeldolgozásra. A válogatóüzemben különválasztják a papírt, a pet-palackokat, az alumíniumot és a műanyagokat, melyeket a cég értékesíteni is tud. A szegedi lakosság is megszokta már, hogy szelektíven gyűjtse a hulladékot.

Lovász Roland, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kereskedelmi vezetője elmondta a szegediek országos viszonylatban fegyelmezettnek mondhatóak, élenjárók a szelektív hulladékgyűjtésben, azonban még mindig vannak hibák. Többek között még mindig magas a sárga zsákok hasznosíthatatlan anyag tartalma, ezen mindenképpen javítani kell. Emellet az is probléma, hogy a gyűjtőszigetbe is kerül nem oda való hulladék.

Fontos feladat a növényi hulladékok komposztálása is. A beérkezett nyesedékből, lombozatból aprítás és tömörítés után 8 hét alatt készül el a komposzt, amely ma már keresett termék.

Varga András üzemvezető kiemelte, a koposztot értékesítik a lakosságnak, cégeknek, kertészeteknek, mivel a késztermék ragyogóan alkalmas arra, hogy akár műtrágyát, akár szerves trágyát ki tudjon váltani.

A hulladékdepónia a cég felmérései szerint a jelenlegi terhelés mellett mintegy 7-8 éven keresztül képes fogadni és tárolni a hulladékot. Ezért fontos, hogy a beérkező anyagok minél nagyobb része újrahasznosításra kerülhessen. Ez egyrészt környezetvédelmi szempontból, másrészt gazdaságilag is előnyös.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://szeged.hu

 

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .