fbpx

PM: szeméthegy lepheti el Budapestet

A PM értetlenül áll a kormány hulladékgazdálkodással kapcsolatos központosítási tervei előtt. Korábban az oktatás központosítása is csúfosan megbukott, a Klik csak tartozást halmozott fel, tolja maga előtt az adósságot és a problémákat. Ugyanez vár a hulladékkezelésre is, ha az Orbán-kabinet nem mond le központosítási tervéről.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A PM működő városokat akar és nem nápolyi szemét káoszt gondolat az elejéről. A kormány évekkel ezelőtt rájött, hogy a hulladékkezelésben pénz van, ezért lehetetlenítette el az ország egy részében a már jól működő, piaci alapú szelektív gyűjtést és szállítást. Az akkori átalakítás miatt tömegesen mentek tönkre ezzel foglalkozó piaci vállalkozások és összeomlott a hazai környezetbarát hulladékgazdálkodás kialakulóban lévő rendszere. Számtalan önkormányzat volt kénytelen jelentős költséggel céget alapítani vagy városi tulajdonba vonni meglévőket.

A PM szerint minden problémát azon a szinten kell kezelni, ahol az keletkezik és, ahol a leginkább hatékonyan megoldható. A lakossági hulladék elszállításának szervezése tipikusan önkormányzati feladat. Nem érdemes országos holdingba vonni, mert a különböző településtípusok egészen más működési módot követelnek meg. Másmilyen hulladék keletkezik egy faluban, mint például a fővárosban, más a mennyisége és az összetétele.

Felszólítják a kormányt, hogy ne központosítsa a lakossági hulladékkezelést, hanem segítse az önkormányzatokat, és a lakók igényeihez igazodva tervezze meg a szelektív hulladékgyűjtést és a lomtalanításokat. A PM komplex megelőzési és kezelési rendszert regionális szintű megoldást sürget, még pedig minél hamarabb, mert a központosításért cserébe csak szeméthegyek gyűlnek össze.

Forrás: OS MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .