fbpx

Jánossomorján is lezárult a hulladék közszolgáltatás fejlesztése

Jánossomorján is lezárult a hulladék közszolgáltatás fejlesztése

„A Mosonmagyaróvári Nagytérség települései hulladék közszolgáltatásának fejlesztése” (KEOP-1.1.1/C/13-2013-0022) című projekt záró rendezvénye sikeresen lezajlott a mai nap folyamán Jánossomorján.

A Széchenyi2020 Környezet és Energia Operatív Program keretében Európai Uniós és hazaiköltségvetési támogatást nyert a Mosonmagyaróvár Nagytérségi HulladékgazdálkodásiÖnkormányzati Társulás. A támogatás keretében jelentősen korszerűsödött a KisalföldiHulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. eszközparkja, informatikai rendszere. A projekt teljes költsége 516 millió Ft, a támogatás mértéke 486 millió Ft.

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2014-ben befejezte atérség hulladékgazdálkodási fejlesztését, kialakította a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést,hulladékgyűjtő szigeteket és udvarokat létesített és Jánossomorján új válogató és mechanikai feldolgozó álltüzembe. Az időközben a tulajdonába került közszolgáltató lakossági vegyes hulladék gyűjtésére szolgálójárműparkkal nem rendelkezett, ezt a feladatot bérelt járművekkel végezte. Ezen a helyzeten segített ez aprojekt, mely 2015. év második felében valósult meg.

Összesen 8 db új tömörítő lapos hulladékgyűjtő jármű került beszerzésre, két kisebb (16 m3) és hat nagyobb (22 m3-es), melyből 2 db, nagy konténer ürítésére is alkalmas. Üzembe állításra kerül egy utóaprító berendezés a jánossomorjai mechanikai feldolgozó sorhoz, mely kb. 30 mm nagyságra aprítja a lakossági vegyes hulladékból kinyert éghető hulladékfázist, így könnyítve meg annak értékesíthetőségét.

A Társulás tulajdonában levő és a szolgáltatónak üzemeltetésre átadott 24 db jármű mozgását, üzemanyag felhasználását és egyéb jellemzőit nyomon követő, regisztráló, tároló korszerű járműkövető rendszert is beüzemeltek, mely segíti a hatékonyabb és költségtakarékosabb szolgáltatást. Személyi számítógépet és nyomtatót telepítettek a Társulás által létesített 10 hulladékudvarba, mely korszerűsíti a nyilvántartási rendszert.

A csornai és a mosonmagyaróvári ügyfélszolgálati irodákba új informatikai rendszert helyeztek, mely az ügyfélszolgálati és irodai munka korszerűsítésén túl (nagy teljesítményű nyomtató, fax, szkenner) digitális fényképező géppel és helymeghatározó műszerrel segíti az illegális hulladéklerakások azonosítását, dokumentálását, reménység szerint azok megszüntetését.
A jánossomorjai feldolgozó üzemben is korszerűsödött az adminisztráció, a termelés és üzemeltetésnyilvántartása. Itt nagy teljesítményű nyomtató (plotter) is segíti a járatszervezéseket.

Forrás: http://www.infomovar.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .