fbpx

Az Egyesült Királyságban keletkezik a legtöbb élelmiszer hulladék

Az Európai Unió 27 tagállama közül az Egyesült Királyságban kerül a legtöbb élelmiszer a hulladékba 14,3 tonna/év mennyiségben – számol be az Independent.

Évente 89,2 millió tonna élelmiszer hulladék keletkezik összesen az EU tagállamaiban. Az Eurostat jelentéséből kiderül, hogy a 27 tagállam közül a legtöbb élelmiszer hulladék az Egyesült Királyságban termelődik 14,3 tonna/év mennyiségben. Németországgal (10,3 millió tonna), Hollandiával (9,4 millió tonna), Franciaországgal (9 millió tonna) és Lengyelországgal (8,9 millió tonna) közösen alkotják az első öt, legtöbbet pazarló országok csoportját. A legkisebb pazarlás Máltán történik, ahol az élelmiszer hulladékok mennyisége alig lépi át a 25000 tonna/év mennyiséget.

Amennyiben nem hoznak megelőző intézkedéseket 2020-ra várhatóan a keletkező élelmiszer hulladék mennyisége el fogja érni a 126 millió tonna/év mennyiséget.

Az élelmiszer hulladék mennyisége tagállamonként:

EU-food-waste-per-year-by-country.jpg

Összehasonlítva a világ többi részével, ha az egy főre jutó élelmiszer hulladék mennyiségét nézzük, akkor Európa a második az Észak-Amerikát és Óceániát magában foglaló régió után az ENSZ erre vonatkozó jelentése alapján.

Európában az élelmiszer hulladék mennyisége eléri a 280 kg-os egy főre jutó éves mértéket, de a lista élén Észak-Amerika és Óceánia áll a 295 kg-os egy főre jutó éves hulladékképződésével, amely több mint háromszorosa a Dél- és Délkelet-Ázsiában keletkező mennyiségnek.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .