fbpx

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét eseményei a Fővárosi Törvényszéken

A 2015. november 21–29. között lezajlott Európai Hulladékcsökkentési Hét eseményeinek célja az volt, hogy a bíróság is hozzááruljon a kijelölt épületekben a kommunális hulladék csökkentéséhez és a próbahét alatt információkat gyűjthessen arra vonatkozóan, hogy a dolgozók elkötelezettek-e a környezetvédelem ügyében, mennyire élnek a szelektív gyűjtés lehetőségével.

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága (OKTF NHI) – mint az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi koordinátora – a hulladékcsökkentés megelőzése érdekében külföldi és hazai jó gyakorlatokat szeretne megismerni és megismertetni az abban részt vevő hazai állami szervezetek, hatóságok és civil szervezetek bevonásával.

A Fővárosi Törvényszék elnöke, dr. Fazekas Sándor szándéknyilatkozatot írt alá az ÖKO-Pack Nonprofit Kft-vel, melynek értelmében a Fővárosi Törvényszék részt vett a hulladékcsökkentési folyamatban, melynek csúcspontja 2015. november 21–29. között az Európai Hulladékcsökkentési Héten volt. Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft évek óta az egyik legjelentősebb környezetvédelmi, fenntarthatósági projektek tervezője, kivitelezője, amely szervezet az OKTF NHI döntése alapján vesz részt a hulladékcsökkentési programok megvalósításában.

Az akció célja az volt, hogy a bíróság is hozzááruljon a kijelölt épületekben a kommunális hulladék csökkentéséhez és a próbahét alatt információkat gyűjthessen arra, hogy a dolgozók elkötelezettek-e a környezetvédelem ügyében, mennyire élnek a szelektív gyűjtés lehetőségével. A Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Budai Központi Kerületi Bíróság és a Fővárosi Törvényszék épületeiben egy hetes időtartamra több kijelölt központi helyre szelektív hulladékgyűjtő konténereket helyeztek ki, és a konténerekben külön lehetett gyűjteni papír, műanyag, üveg-és fémhulladékot.

A bírósági dolgozók számára az intraneten jelentek meg a szelektív gyűjtésre vonatkozó információk, továbbá plakátok és matricák hirdették a részvételre felhívást. A tájékoztató anyagok a bírósági intranetes felületen valamennyi bírósági munkatárs (kb. 2800 fő) számára elérhető volt, a kihelyezett tájékoztató anyagokat mintegy 500 fő láthatta. A bíróság az ÖKO-Pack Kft-től a megvalósításhoz szükséges teljes körű gyakorlati (konténerek, mérőeszközök biztosítása, szállítás megszervezése és vállalása), valamint  eszmei (tanácsadás, előadás tartása) támogatást kapott.

A hét programját megelőzően a Fővárosi Törvényszék üzemlátogatást szervezett a Rákospalotai Szemétégetőbe, amelyen a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának, Polgári és Büntető Kollégiumának, a Gazdasági Hivatal, a Pesti Központi Kerületi Bíróság, valamint a Budapesti XVIII. és XIX. kerületi Bíróság munkatársai vettek részt, összesen 21 fő. A látogatás célja az volt, hogy közelebb vigyük az embereket a hulladékkal kapcsolatos problémákhoz, hogy könnyebben megértsék a szelektív hulladékgyűjtés működését és saját szemükkel lássák a feldolgozás folyamatát. Megtudhatták, hogy mi lesz az otthon különválogatott hulladék sorsa, továbbá a feldolgozás, a hasznosítás részleteire is válaszoltak a létesítmények szakemberei. A látogatás megerősítette a résztvevőket abban, hogy érdemes szelektíven gyűjteni a hulladékot.

A „Szervezetfejlesztés a Fővárosi Törvényszéken” című pályázat keretében 2015. november 26-án tartott konferencián Németh Gábor az ÖKO-Pack Kft. munkatársa a „Zöld bíróság” program részeként előadást tartott a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. A rendezvényen 65 bírósági munkatárs vett részt.

A próbahét befejezését követően megtörtént a szelektíven gyűjtött hulladékok mennyiségének összesítése, és a végrehajtás tapasztalatainak elemzése.

A gyűjtés a legeredményesebben a Budai Központi Kerületi Bíróságon valósult meg, ahol egy hét alatt 26,2 kg papír és 9,9 kg műanyag, a Fővárosi Törvényszéken 5,8 kg papír és ugyanannyi műanyag, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 1 kg műanyag és 3,1 kg papír gyűlt össze. Az üveg és a fémhulladék mennyisége elenyésző, a Fővárosi Törvényszéken nem is keletkezett. A szelektíven gyűjtött hulladék „tiszta” volt, tehát a válogatás során nem vegyültek a hulladékok.

Forrás: http://birosag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .