fbpx

Külföldre szállítják a szemetet a fővárosból

A libanoni kormány a főváros, Bejrút utcáin halmozódó szemét külföldre szállításáról döntött, hogy véget vessen a nyár óta tartó, s a kabinet bukásával fenyegető szemétválságnak.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A kormány másfél évre szóló szerződést kötött két külföldi vállalattal, hogy tengeri úton elszállítsák a hulladékot. A szerződés megvalósítása még decemberben megkezdődhet, amint a cégek eleget tesznek vállalt pénzügyi kötelezettségeiknek.

Tammam Szalám libanoni ideiglenes államfő korábban csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kabinet nem képes megbirkózni a legnagyobb bejrúti szeméttelep júliusi bezárása után kialakult helyzettel.

“Hosszú évek hanyagsága miatt előállt katasztrófával van dolgunk” – mondta hétfőn a miniszterelnöki tisztséget is betöltő elnök a probléma rendezésére összehívott kormányülésen. Szalám újra kilátásba helyezte lemondását, miután az ügyben kialakult politikai ellentétek megbénítják a libanoni parlament és a kormány munkáját, s a tiltakozások már a kormány bukásával fenyegetnek.

A válság a főbb világi pártoktól független tiltakozások sorozatát váltotta ki, veszélyeztetve korábbi befolyásukat.

A szemétválság más libanoni problémákra is ráirányította a figyelmet. A gyenge, az ország és az infrastruktúra fejlesztésére képtelen kormányt régóta bírálják. Bejrútban az 1975-1990-es polgárháború után 25 évvel is gyakoriak az áramszünetek.

A kormány a szomszédos Szíriában kitört háború óta különösen tehetetlen, a háború tovább fokozta az országon belüli politikai erők közötti megosztottságot.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .