fbpx

Végéhez közeledik a hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása Hargitában

A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer című óriásprojekt keretében megkötött kivitelezési szerződés zöme a végéhez közeledik – számolt be a munkálatokkal kapcsolatos fejleményekről Zólya A. László, Hargita Megye Önkormányzatának projektvezetője. Mint kiderült, a projekt finanszírozásával sincsenek problémák – írja a gyindex.ro.

Mint az illetékes elmondta, a gyergyóremetei végleges lerakó esetében 92%-on állnak a munkálatok, ugyanakkor 80 százalékos a kivitelező teljesítménye a szintén Remetén létesítendő komposztáló és válogató állomás esetében. A régi szemétgödrök bezárásának, illetve felszámolásának munkálatai is a végéhez közelednek, a szakembereknek már csak Borszéken, Gyergyószentmiklóson, illetve Csíkszeredában kell kisebb feladatokat elvégezniük. Teljesen felszereltek öt önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvart Székelykeresztúron, Szentegyházán, Gyergyószentmiklóson, Balánbányán, illetve Maroshévizen. A rendszer működéséhez használatos eszközállomány is nagyjából rendelkezésre áll: megérkezett az összes hulladékgyűjtő edény, illetve hulladékgyűjtő kocsi, akárcsak az átrakó állomásokat kiszolgáló eszközök. Az ezzel megbízott kivitelező legyártotta azokat a fémszerkezeteket, melyek révén az 1100 literes, háztartási hulladék gyűjtésére alkalmas konténereket lehet megvédeni a medvék ellen. Ezek leszállítása folyamatban van. „A kifizetések is rendben zajlanak. A megyei tanács még mindig meg tudta oldani a projekt előfinanszírozását” – hangsúlyozta Zólya. Hozzátette, az uniós pénzek pályáztató általi kifizetése a megye fele is időben történik.
A 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított, Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt áfa nélküli értéke mintegy 164 millió lej. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák.

Hulladékgazdálkodásról tanulhattak a polgármesterek

Fontosnak tartottuk, hogy összegezzük, hogyan állunk ezzel a projekttel, és próbáljuk felvázolni annak jövőbeni működtetését is – fogalmazott Barti Tihamér megyei tanács alelnök azon a csíkszeredai Fenyő szállodában hétfőn, polgármesterek számára megtartott szemináriumon, amelyet a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt ismertetésére hívott össze a megyei tanács.

A többórás rendezvény megnyitóján Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke kifejtette, a szeminárium célja tiszta képet nyújtani az önkormányzatok számára arról, hogy tulajdonképpen miről is szól a hulladékgazdálkodási projekt, és milyen hatása lehet annak Hargita megye hulladékgazdálkodására. „Hasznos projektje ez a megyének, aminek hatására reméljük, hogy a jövőben ésszerű hulladékgazdálkodásról beszélhetünk” – nyugtázta az alelnök.

Ezt követően Zólya László A., a megyei önkormányzat projektvezetője ismertette részleteiben a szóban forgó beruházást. „Meg kell felelnünk az uniós követelményeknek, ha tetszik, ha nem” – fogalmazott előadása során Zólya. Hangsúlyozta, rendkívül fontos úgy lebonyolítani ezt a projektet, hogy általa a megye teljesítse a hulladékgazdálkodással kapcsolatos Európai Uniós követelményeket. Ellenkező esetben komoly árat kell majd fizetnie a kormánynak, amit anyagi szempontból maguk az önkormányzatok is megérezhetnek.

A továbbiakban Isán Magda, a Hargita Fejlesztési Társulás (ADI SIMD Harghita) ügyvezető igazgatója a hulladékgazdálkodási szolgáltatásokkal kapcsolatos törvénykezésről beszélt, majd Voloncs Csaba környezetvédelmi szakember mutatta be az integrált hulladék-gazdálkodási rendszer általános működését.

A 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított, Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt áfa nélküli értéke mintegy 164 millió lej. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://gyindex.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .