fbpx

A rezsiharc betett a hulladékgazdálkodásnak

Szomorú év volt az idei a hulladékgazdálkodásban is. A rendszer évek óta tartó, a hulladékkezelő cégek sorozatos bedőlésével és a hulladékgyűjtés, illetve -feldolgozás teljesítménycsökkenésével járó reformjának csődjét egy állami kukaholding létrehozásával próbálták orvosolni, érzékelhető eredmény nélkül – írja a nol.hu.

A rezsicsökkentésnek nevezett beavatkozás azzal járt, hogy a szemétdíj helyett – közvetve – az adókban fizetjük meg a hulladék eltakarításának valós árát, miközben a folyamat a szektoron belül már tömeges állásvesztéssel és az infrastruktúra gyors leromlásával is fenyeget.

Az ok röviden annyi, hogy az államilag maximált, illetve 2013-ban kismértékben csökkentett díjak nem fedezik a szintén államilag (a lerakási díj, az elektronikus útdíj, a felügyeleti díj és a többi hasonló közteher révén) drasztikusan megemelt költségeket, és emiatt az ország összes kommunális szolgáltatója pénzügyi válságba sodródott.

Időközben a kormánytöbbség törvényt hozott arról, hogy szükséghelyzetben a katasztrófavédelem jelölhet ki kényszerszolgáltatót – gyaníthatóan ez lesz majd az állami holding terjeszkedésének egyik útja. Egy másik megoldási lehetőség, ami a szelektív gyűjtés és feldolgozás csődjére lehet gyógyír: új hulladékégetők építése, amire szándék már van, pénz azonban egyelőre szerencsére még nincs.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://nol.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Facebook Comments

One thought on “A rezsiharc betett a hulladékgazdálkodásnak

  • 2016/01/05 at 08:31
    Permalink

    A katasztrófavédelem nem új, az új Ht. módosítás pedig ennél több.

    Kérdezem én, új hulladékégetők építése miért gyógyír a rezsicsökkentés okozta veszteségességre? Tegyük továbbá hozzá az EU-s lerakók kapacitását (több, mint 25 év: OHT II.) és az 5 éves fenntartási kötelezettséget.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .