fbpx

Hova kerül a kukachip, ha nincs edényzet?

magtar_koz_szemet003kf

Hiába kapták meg az azonosító matricákat, ami alapján felszerelik a kukachipet, egy szőregi kis utcában a lakosok zömének nincs kukája, zsákokban hordják ki a szemetet. Utánajártunk, s kiderült, igaz, mivel keskeny utcácskáról van szó, a szokásosnál kisebb járművel szállítják el a hulladékot, ám arra biztatják a lakosokat, vásároljanak hulladékgyűjtő edényt, amire a chip is felkerülhet – írja a szegedma.hu.

Ahogy beszámoltunk róla, 32 településen összesen 52 ezer kukára szereltet jeladót a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás. A szegedi szemeteseket is ellátják a jeladóval, így a kukásautók nyomon tudják követni, fizet-e kuka tulajdonosa az elszállításért. A kukásautó mintegy szkenner működik majd, ami látja a kuka tulajdonosának címét, hogy mennyi literes és hány darab edény elszállításáért fizet. A tapasztalatok szerint sokan visszaélnek a korábbi rendszerrel, és úgy próbálnak megválni többlethulladékuktól, hogy be sem jelentik szemetesüket. A kukachipek révén azonban kiszűrhetőek lesznek a potyázók.

Egy szőregi is utcából, a Magtár közből keresték fel szerkesztőségünket, hogy megkapták ugyan az azonosító matricákat, ami alapján a kukachipet felszerelik, ám nincs mire, révén nincs kukájuk. Az érintettek fizetnek a hulladékszállításért, ám mivel a közbe nem tud bemenni egy szabvány méretű kukásautó, zsákokat vásárolnak, s abban helyezik ki a háztartási hulladékot. Az általunk megkérdezett mintegy tucatnyi környékbeli közül csak egy jelezte, hogy a környezetgazdák javasolták számára, hogy vásároljon kukát, ezért is rakják ki zsákokban a háztartási hulladékot. Felkerestük az ügyben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, melynek ügyvezetője, Makrai László arról tájékoztatott, hogy az említett utcában jelenleg is folyik a szervezett hulladékgyűjtés, úgynevezett kistömörítős járművel járnak be a társaság munkatársai, mely gépjárművek ürítő szerkezettel rendelkeznek, tehát semmi akadálya annak, hogy hulladékgyűjtő edényt helyezzenek ki a zsákok helyett a Magtár közben élők. Makrai hozzáfűzte, társaságuk az érvényben lévő önkormányzati rendelet értelmében is kukákból kívánja elszállítani a hulladékot.

magtar_koz_szemet002kf

Azt javasolja a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hogy a Magtár közben élők vásároljanak kukát, akár a cégtől, akár máshonnan, a lényeg, hogy szabványméretű legyen a hulladékgyűjtő edény. „A szabványméret azért fontos, mert a kereskedelemben sok helyen forgalomban lévő, másodnyersanyagból készült edények nem a terhelésnek megfelelően gyártották, így például a zöld színű 120 literes edényzeteket nem érdemes megvennie senkinek, ugyanis azok megsérülnek az edényzet ürítése során, mellyel kapcsolatban reklamációt is kap társaságunk” – magyarázta Makrai miért fontos, hogy a szabványoknak megfelelő kukát vásároljanak a lakosok.

Hozzátette, vannak olyan ügyfelek, illetve szállítási címek Szegeden, ahol az egyéni elbírálás következtében – így például a megközelíthetőség vagy az egészségi állapot – a jövőben is zsákban fogják kihelyezni a hulladékot. Ezekről a címekről, illetve lakosokról nem vezetnek külön listát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, akik zsákokban helyezik ki a hulladékot, mivel elenyésző a számuk. Arról pedig még nem született döntés a társaságnál, hogy ezen ügyfelek a kukachipes rendszer elindulása után netán a környezetgazdáktól vásároljanak azonosításra alkalmas zsákokat, vagy más módon fogják őket, mint a szolgáltatásért fizető ügyfeleket nyilvántartani.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://szegedma.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .