fbpx

Harminckét település hulladékgazdálkodását fejlesztették a Jászságban és Dél-Hevesben

Nettó 562 millió forintos beruházással 32 településen fejlesztette és bővítette a hulladékgazdálkodási eszközparkot a Jászságban és Dél-Hevesben a Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás – közölte a projekt koordinátora kedden az MTI-vel.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Hegyi István elmondta: a mintegy 30 ezer háztartást érintő projektet 512 millió forinttal támogatta az Európai Unió, a hiányzó összeget EU Önerő Alapból finanszírozták.

A beruházás eredményeként a háztartások által megtermelt hulladék mennyiségével arányosan számítják ki a hulladékszállítás díját az érintett településeken, amint ezt a jogszabályok lehetővé teszik. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a díjszabás átalakítása a hulladékgazdálkodásról szóló és valószínűleg az úgynevezett rezsitörvény módosítását is igényli, az Országgyűlés várhatóan az első negyedévben foglalkozik a témával.

 Kiemelte: hamarosan próbaüzemben működik majd a rendszer. A mennyiség alapú díjfizetésnek a technikai hátterét már megteremtették például a hulladékgyűjtő edényekre kerülő azonosító kártyák beszerzésével, illetve a rendszert támogató informatikai fejlesztések megvalósításával.

A szolgáltató társulást a beruházással érintett 32 település és Jászberény alkotja.

A települések 2000. június 7-én azért szerződtek, hogy Jásztelek határában regionális települési szilárdhulladék lerakót hozzanak létre. Ekkor az önkormányzatok megalapították a Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Kft.-t is, a hulladéklerakó telephely működtetésére, üzemeltetésére. A lerakó tulajdonosai a társult önkormányzatok, üzemeltetője a kft., amelynek tulajdonosai szintén az alapító önkormányzatok, lakosságarányos tulajdoni hányaddal.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .