fbpx

Gumiabroncs felhasználásával készült utat adtak át Zalaegerszegen

Zalaegerszegen átadták az északi tehermentesítő út új szakaszát, amely a MOL által kifejlesztett és gyártott gumibitumen felhasználásával készült. A gumibitumen alkalmazásának előnye, hogy hosszabb élettartamú, alacsonyabb fenntartási költségű aszfaltút építhető, amelyen kisebb a menetzaj, rövidebb a fékút és környezetbarát módon hasznosítja újra a gumihulladékot.

Az 1,5 kilométeres útszakasz építéséhez 200 tonna gumibitument gyártottak, amellyel a MOL 5000 db használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járult hozzá. A Zalai Finomítót a 74-es úttal összekötő út illetve a Helikon utca egy szakasza után ez már a harmadik gumibitumenes út a városban.

Az elmúlt években Magyarországon összesen 15 útszakaszon 25 kilométernyi utat építettek meg gumibitumen felhasználásával, amellyel mintegy 50 ezer db elhasznált gumiabroncstól mentesítettük környezetünket.

A gumibitument a MOL a Pannon Egyetemmel együttműködve fejlesztette ki. A gumibitumen többek között használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosításával készül. Az elmúlt években elvégzett aszfaltvizsgálati tesztek és útépítések azt igazolták, hogy a gumibitumen a meglévő útépítési kötőanyagokkal szemben költséghatékonyabb, környezet- illetve felhasználóbarát és egyúttal jobb minőségű, tartósabb út építhető a felhasználásával.

A MOL 2012-ben építette meg az évi 5000 tonna kapacitású gumibitumen üzemet a Zalai Finomítóban. Az 5000 tonna gumibitumenből a zalaegerszegi útépítésnél is alkalmazott rétegvastagságot alkalmazva kb. 40 km, csupán kopó réteg építése esetén akár 120 km útszakasz készülhet el. Ezzel mintegy 120 ezer darab hulladékká vált személygépkocsi gumiabroncs környezetbarát újrahasznosítása válik lehetővé.

A MOL gumibitumen 2013-ban elnyerte a Magyar Minőség Háza Díjat, 2014-ben pedig a Környezetbarát Termék védjegy használati jogát, tavaly pedig a gumibitumen technológia kifejlesztéséért és a Villányban épített gumibitumenes aszfaltútért a Strabaggal együtt a Környezetvédelmi Innovációs díjat nyert el a XXIII. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton.

Háttér

A MOL gumibitumenről

A gumibitumen olyan különleges útépítési kötőanyag, amelyet bitumen és használt gumiabroncsokból származó gumiőrlemény felhasználásával állítanak elő.

A MOL a 2000-es években kezdett el dolgozni a külföldön már alkalmazott gumibitumen hazai gyártásának megvalósításán. Az USA-ban alkalmazott eljárás szerint a gumibitument az útépítés helyszínén készítik, mivel pár órán belül fel kell használni a gumiszemcsék kiválása miatt, továbbá speciális berendezéseket igényel az aszfalt gyártása.

Annak érdekében, hogy a normál útépítő bitumennel közel azonos módon kezelhető új termék jöjjön létre, a MOL a Pannon Egyetemmel együttműködve kidolgozta az ún. kémiailag stabilizált gumibitument. A MOL szabadalmaztatott technológiája biztosítja, hogy a gumibitumen szállítható, tárolható és később is felhasználható marad, így nagyüzemileg gyártható és az előállítás helyszínétől távol is felhasználható.

Az elmúlt években elvégzett útépítések a kémiailag stabilizált gumibitumen kiváló felhasználói tulajdonságait igazolták, összhangban a nemzetközi gumibitumenes tapasztalatokkal. Az új anyag ráadásul egy jelentős környezetvédelmi problémát is megold, hiszen a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítását valósítja meg.

A gumibitumen előnyei

A gumibitumen útépítési előnyei a hagyományos útépítési bitumenekhez képest:

  • A hagyományos bitumenes úthoz képest kb. másfélszeres élettartam érhető el.
  • Fáradási tulajdonságai kiválóak, ezért kevésbé repedezik az aszfaltút.
  • Nagyobb terhelhetőséget, kisebb nyomvályúsodási hajlamot eredményez.
  • Az ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét.
  • A hosszabb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez.
  • Lényegesen kisebb menetzaj érhető el, ezért nem szükséges minden esetben zajvédő fal építése.
  • Javul a közlekedés biztonság, mivel kisebb a fékút, aminek főleg esős időjárás esetén vagy gyalogátkelőhely közelében van komoly kockázatcsökkentő hatása.
  • A fenntartható gazdasági fejlődéshez jelentős mértékben hozzájárul ez az új útépítő anyag, a hulladék gumiabroncsok útépítés során történő felhasználásával.
  • Az EU irányelveknek megfelelően anyagában hasznosítja a hulladék gumit. Figyelembe véve az útépítések tőkeigényét nagyvolumenű felhasználása nemzetgazdasági előnyöket jelentene.

Forrás: mol.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .