fbpx

Egy betiltott vegyi anyag veszélyezteti az európai cetféléket

A 20. század végén betiltott PCB-k még mindig veszélyesen magas arányban vannak jelen az európai cetfélékben.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A poliklórozott bifenilek (PCB-k) továbbra is erősen veszélyeztetik az európai tengerekben élő delfineket – figyelmeztetnek kutatók a Scientific Reports című folyóirat online kiadásában közölt tanulmányukban.

Az egykor elektromos készülékekhez, festékekhez és gyulladásgátlókhoz használt PCB-ket a 20. század végén tiltotta be az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi és állati szervezetre gyakorolt mérgező hatásuk miatt. Egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport új tanulmánya szerint azonban a vegyületek még ma is jelen vannak a tengeri táplálékláncban és komolyan fenyegetik egyebek közt az európai tengerek delfinjeit – idézte a BBC News.

A kutatók szerint a tengerekben lévő PCB-k egy része feltehetőleg a nem megfelelő hulladékkezelés következménye. A szennyező anyagok a szeméttelepekről kiszivárogva kerültek a folyókba és a torkolatokba, majd végül a nyílt vizekbe.

Orka (Fotó: AFP)Orka (Fotó: AFP)

A szakemberek az európai vizekben élő több mint ezer delfintől származó mintákat elemeztek. Az eredmények szerint az európai cetfélék szervezetében még mindig veszélyesen magas a PCB-k szintje, magasabb, mint az amerikai és déli-sarkvidéki vizekben élő társaikéban.

A mutatók szerint az európai tengerpartok közelében élő kardszárnyú delfinek a legsúlyosabban érintett populációk közé tartoznak. A Londoni Zoológia Társaság (ZSL) illetékese, Paul Jepson szerint a PCB-k befolyásolhatják a cetfélék szaporodását és az újszülött borjak egészségét.

Forrás: MTI/hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .