fbpx

Tüntetők rohamozták meg a libanoni környezetvédelmi minisztériumot a szemétválság miatt

A hónapok óta tartó libanoni „szemétválság” miatt csütörtökön tüntetők rohamozták meg a bejrúti környezetvédelmi minisztériumot, tíz embert őrizetbe vettek – közölte a libanoni rendőrség.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A tüntetők tülekedni kezdek és összetűztek a biztonságiakkal az épületnél, a demonstrálókat gumibotos rohamrendőrök megbotozták és szétkergették. Mindazonáltal az aktivisták közül néhányan bejutottak az épületbe, ahol ülősztrájkot tartottak. Akciójukat a tárca csütörtöki ülésével hangolták össze, amelyen éppen a szemétválságról tárgyaltak.

A megmozdulás szervezője, az Elszámolást követelünk nevű aktivistacsoport élesen bírálja a kormány azon terveit, hogy a szemetet külföldre exportálja, és nagyobb átláthatóságot követel a kérdésben. A libanoni kormány decemberben a főváros utcáin halmozódó szemét külföldre szállításáról döntött, azonban egyelőre a viták miatt nem történt előrelépés az ügyben.

Az ország legnagyobb szeméttelepét a dél-libanoni Námeh városában tavaly júliusában zárták be, miután a kormány nem hosszabbította meg az azt fenntartó vállalat szerződését. Ennek eredményeként Bejrút és a környező tengerparti térség szemétszállítása leállt.

A szemétválság tiltakozások sorozatát váltotta ki, ezek – elemzők szerint – az országot vezető főbb világi pártok befolyását is veszélyeztetik. A történtek más libanoni problémákra is ráirányították a figyelmet. Az ország és az infrastruktúra fejlesztésére képtelen, gyenge kormányt régóta bírálják. A kabinet a szomszédos Szíriában kitört belháború óta különösen tehetetlen, az ugyanis tovább fokozta az országon belüli politikai erők közötti megosztottságot.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .