fbpx

Modern hulladékválogató gépsort szerelnek fel Remetén

A zord időjárás ellenére is zajlanak a munkálatok a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer című óriásprojekt keretében. Jelenleg a gyergyóremetei hulladékválogató- és a komposztáló állomás gépsorait szerelik – írja a gyindex.ro.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Mint arról Zólya László A., a hulladékos projekt vezetője tájékoztatott, külföldi szakemberek segítségével szerelik össze a napokban Gyergyóremetén azt a gépsort, amelyet a hulladékválogató csarnokban helyeznek majd üzembe. A hulladékválogatásnak kiemelt fontossága van a projektben. Hiszen az egész újraszervezett hulladékgazdálkodás akkor éri el a legfontosabb célkitűzését, ami nem más, mint a végleges lerakásra kerülő hulladék mennyiségének minimalizálása, hogyha a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítja a szelektíven gyűjtött hulladékot. A lakósságtól összegyűjtött hulladék kb. 50% újrahasznosítható. Ezt a célszámot kell elérnünk 2020-ig. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a szelektív gyűjtés teljes körű támogatást kap a lakosság részéről, vagyis minden háztartásban kiemelt figyelmet szentelnek arra, hogy külön gyűjtenek minden újrahasznosítható hulladékot.

A 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított, Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt áfa nélküli pályázati értéke mintegy 164 millió lej, a kivitelezésre leszerződött érték meghaladja a 142 millió lejt. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák. A projek befejezésének dátuma 2016 június 30. A munkálatok jelen állása szerint Hargita Megye Tanács ezt a pályázatot is sikeresen fejezi be. Ezzel újabb 142 millió lejjel gyarapítva Hargita megye közvagyonát.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://gyindex.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .