fbpx

Átadták a rekultivált hulladéklerakót

Sikerült befejezni a gyergyószentmiklósi nem eu-konform hulladéklerakónak a bezárását, az átvételi bizottság a helyszínen tekintette meg a befejezett munkálatokat. A bezárást a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer projektjének keretében végezték el az ezzel megbízott kivitelezők.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Gyergyószentmiklóson a régi lerakó, a csíkszeredaihoz hasonlóan, egy régi kubikgödörbe volt telepítve. Ezért a tervezettnél nagyobb felületet kellett leszigetelni. A korábban 2,64 hektáron elterülő lerakó körülbelül 125.000 m³ hulladékot tartalmazott, ezt a mennyiséget tömörítették 1,85 hektárra. Az 1,88 millió lej értékű beruházás során kialakították a lerakó végleges, szabálytalan csonka gúla formáját.

Az agyagos tartóréteget felhordták, ráterítették a törtkő réteget, valamint a szigetelő geotextíliát. Ezt követte egy 85 cm-s vastag agyagréteg elterítése, majd erre került a termőföld, amelyet fűmaggal szórtak be gyepesítés céljából. A munkálatok végén az letakart hulladékhalmot csapadékelvezető nyílt sáncrendszerrel vették körül, majd az egész telephelyet bekerítették. Az átadáson a megrendelő Hargita Megyei Önkormányzat, a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal, a kivitelező illetve a projektet felügyelő konzulens cég képviselői voltak jelen.

Mint ismeretes, az uniós óriásprojekt keretében összesen nyolc, régi, környezetvédelmi szempontból nem megfelelő, nem EU-konform lerakót számoltak fel vagy zártak be a következő helyszíneken: Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Borszék, Maroshévíz, Tusnádfürdő, Balánbánya, Szentegyháza, Székelykeresztúr. Az említett települések közül a borszéki, a maroshévízi, a gyergyószentmiklósi illetve a csíkszeredai telephelyeken a hulladék helyben maradt, annak összetolása, illetve tömörítése után a lerakók felületét szigetelték, termőtalaj réteggel leterítették, majd gyepesítették.

A többi helyszínről a hulladékot átszállították a csíkszeredai lerakóba, majd újra ökologizálták a területeket. Borszéken a régi lerakó bezárási munkálatait már korábban befejezte és átadta a kivitelező. Hasonló átadásra kerül sor a következő időszakban Maroshévizen és Csíkszeredában is.

A 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított, Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt áfa nélküli pályázati értéke mintegy 164 millió lej, a kivitelezésre leszerződött érték meghaladja a 142 millió lejt. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .