fbpx

Sikeresen megvalósult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés átszervezése Békésen

Szinte minden békési háztartás megkapta már az igényének megfelelő 60, 80 vagy 120 literes hulladékgyűjtő edényt, így a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. gördülékenyen tudja biztosítani a lakossági hulladék meghatározott rend szerinti elszállítását, válogatását és kezelést.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A hulladékgazdálkodás terén jelentős változás történt 2015-ben Békésen, a jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében a korábbi LISZ Kft.-t átalakította az önkormányzat nonprofit kft.-vé. A BKSZ PLUSZ Nonprofit Kft. Békésen, Újkígyóson, Csabaszabadiban és Muronyban végez közszolgáltatást, a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. (BKSZ Kft.) pedig Geszten és Méhkeréken. Békésen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetésével mintegy 3000 darab hulladékgyűjtő edény került a háztartásokba ingyenesen kihelyezésre. 2015-ben Békés területéről közel 5000 tonna hulladékot szállított el a kft., melyből 1200 tonna zöld hulladék és 150 tonna szelektív hulladék volt. A begyűjtött és értékesített hulladék mennyisége meghaladja a 150 tonnát, amely az előző évekhez képest ötszörösére nőtt. A válogatóműben Békés város lakosságától házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerben begyűjtött, valamint a hulladékgyűjtő udvarból szelektíven gyűjtött hulladékok kerülnek előkezelésre, bálázásra és a hulladék hasznosítónak átadásra. Idén januárban már minden békési háztartásba eljuttatta a kft. a hulladékszállítási naptárat, de a bkszkft.hu oldalról folyamatosan tájékozódhatnak a lakosok a szemét elszállításával kapcsolatos esetleges változásokról.

A Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. akcióterv kidolgozásába kezdett a helyi óvodákkal és iskolákkal együttműködve szelektív hulladékgyűjtéssel és a hulladék hasznosításával kapcsolatban. Cél, hogy a gyermekek minél korábban megtanulhassák a hasznosítható hulladékok külön gyűjtésének fontosságát.  A BKSZ Kft. gyűjtőszigeteket telepítene minden intézményhez, amely igényt tart erre a lehetőségre, így a gyerekek helyben tanulhatják meg a környezetvédelem fontosságát. További ösztönzésként a BKSZ Kft. versenyt szervezne az óvodák és iskolák között, hogy mely intézmény tudja a legtöbb hasznosítható hulladékot összegyűjteni.

Forrás: OS MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .