fbpx

Gémesi szerint óriási veszélyt rejt magában az állami kukaholding létrehozása

Miután a hulladékszektor eddigi átalakítása kudarcba fulladt – az ágazat tízmilliárdos veszteséget halmozott fel, a szelektív gyűjtési és hasznosítási teljesítmény pedig visszaesett –, a kormány a megkezdett úton továbbhaladva a teljes államosítás felé mozdul. Az állami kukaholding nem csak a számlázást és a díjbeszedést, de források és a fejlesztési lehetőségek elosztását is központosítja, az utóbbi területen a kormányzati tervek szerint új hulladékégetők építésén lesz a hangsúly – írja a klubradio.hu.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere a hírre reagálva a Klubrádió Esti gyors című műsorában elmondta: volt egy egyeztetés decemberben a szakminisztériumban az önkormányzati érdekszövetségekkel, ahol a fideszes polgármesterek is azt hangoztatták, hogy ekkora nagy holdingba „betolni” az egész magyar hulladékgazdálkodást, az óriási veszéllyel jár.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szólt arról is, hogy egy személytelen, hatalmas cég mindezt jóval nehezebben tudja majd megcsinálni. Olyan határidőket írtak elő maguknak, amivel ezt jól, szakmailag nem lehet elkészíteni.

A hulladéklerakók nagyon komoly uniós pályázatból jöttek létre, amelynek egyik feltétele az, hogy fenn kell tartani. A kedvezményezettek az önkormányzatok. A hulladékgazdálkodást folytató cégek, ki vannak vérezve, ma már a bevétel a közvetlen kiadásokat fedezi csak. Nincs benne például az amortizáció. Mindez, akár felvetheti azt is, hogy elveszíthetjük az uniós forrásokat –  tette hozzá a polgármester.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.klubradio.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .