fbpx

A háztartások kilogrammonként fognak fizetni július 1-től

A háztartások kilogrammonként fognak fizetni minden hulladéktípus után, beleértve a szelektív hulladékot is; a maradék hulladék ára lesz a legmagasabb Írország bevezeti a súly szerinti fizetési rendszert a háztartási hulladékgyűjtésben július 1-től – írja a humusz.hu.

A kormány szerint a rendszer ráveszi a hulladékkezelő cégeket olyan díjak bevezetésére, melyek a nagyobb mértékű hulladék-szétválogatásra ösztönöznek. A rendszer alapjaként a kilogramm alapú díjszabás szolgál a szelektív hulladékok,a szerves hulladék és a maradék hulladék tekintetében, a legmagasabb díja pedig mind közül a maradék hulladéknak lesz.

A háztartási hulladékgyűjtés Írországban szinte teljes egészében magánkézben van. Jelenleg a legtöbb háztartás vagy szállításonként, vagy éves átalánydíjat fizet a szolgáltatójának a maradék hulladék elszállításáért.
A tervet kritizálták az ellenzéki pártok, leginkább a szelektív hulladék elszállításának díjkötelessé tételéért. A Zöld Párt szerint ez „aláássa a jóhiszeműséget” a lakosság részéről a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán. De a kormány szerint a háztartások már indirekt módon így is fizetnek a szelektív hulladék elszállításáért.
„Sokan azt gondolják, hogy most először kell majd fizetniük a szelektív kukákért, pedig valójában valamilyen módon mindig is fizettek értük. Azokban az esetekben, ahol a szolgáltató ingyen kínálta a gyűjtőket, ott a kukák ára a magasabb maradék hulladék elszállítási költségében jelent meg,” -állítja a kormány. „A tömeg alapú díjszabás a leghatékonyabb módszer a hulladékkeletkezés megelőzésére.  Várakozásaik szerint 35%-al, mintegy 440 000 tonna hulladékkal kevesebb fog hulladéklerakókba kerülni. Mindeközben a szelektív hulladék mennyiségének több mint 30%-os emelkedését és a hulladék jobb hasznosítását remélik” -tették még hozzá.

Az IWMA (Integrated Waste Management Authority) ipari szövetség támogatja az új rendszert, mely szerintük növelni fogja az újrahasznosítási rátát és a gyűjtött szerves hulladék mennyiségét, segítve Írországot az EU körkörös gazdaságról szóló csomagjában meghatározott Hulladék Keretirányelv és a 60% és 65%-os újrahasznosítási célszámok elérésében.

Forrás: http://www.endseurope.com/article/45095/ireland-introduces-per-kilo-domestic-waste-charges

Fordította: Oláh Dorottya

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.humusz.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .