fbpx

Tarlós módosíttatná a hulladéktörvényt

Hátrányos a fővárosra, ezért kezdeményezik a hulladékgazdálkodási törvény módosítását.

A Főváros kezdeményezi a hulladékgazdálkodási törvény és az ahhoz kapcsolódó végrehajtási rendelet módosítását, mert azok hátrányosan érintik Budapestet – jelentette be Tarlós István főpolgármester a Budapestinfón. Emlékeztetett rá, hogy az FKF Zrt. 7 milliárd forintos költségből bevezette a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszert, ami lényegesen megdrágította a hulladékkezelést. Miközben a társaság költségei növekedtek, bevételei – részben a rezsicsökkentés miatt is – csökkentek, és vesztesége képződött. A főpolgármester úgy fogalmazott: Budapesttől elveszik a pénzt, és abból feltehetőleg a vidéki veszteségeket fogják eltüntetni, ami nem lenne jó üzlet a főváros számára.

Közölte: jogi és szakmai aggályok is felmerültek a jogszabállyal szemben, amely szerint Budapesten 140 ezer hulladékgyűjtő edényt kellene kicserélni, ezek viszont nem szerezhetők be a piacról és az uniós szabványoknak sem felelnek meg. A jogszabály szerint a szolgáltatatótól a természetes személyek csak 60 és 80 literes gyűjtőedényeket kaphatnak, azokba viszont a most keletkező, heti hulladékmennyiség nem fér bele, így bővíteni kellene a szállítóeszköz- és a személyi kapacitást, ami növelné a dugókat, közegészségügyi és köztisztasági problémákat okozna. További gond, hogy a szabályozásból kimaradtak a társasházak.

Forrás: http://budapest.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .