fbpx

Hogyan alakította át magát Ljubljana Európa „Zöld Fővárosává”?

„Csak gyalogosok, kerékpárosok és buszok közlekedhetnek a belvárosban. A Kavilir nevű elektromos taxik ingyen szállítják az időseket, mozgássérülteket, gyerekkel utazó szülőket. A központban lakók, vagy oda igyekvők egy földalalatti garázsban parkolják járműveiket kötelezően, és gyalog folytatják útjukat. A kezdeti félelmek, hogy a helyi gazdasági élet meg fogja szenvedni ezt, alaptalannak bizonyultak. A turizmus és a gazdasági tevékenység virágzik a városközpontban. Az átalakulás sikerét mutatja, hogy a város elnyerte az Európai Bizottságtól a „Green Capital” címet a 2016-os évre.

Ljubljana nincs egyedül. Brüsszel, Madrid, Oslo bejelentette, hogy terveik szerint a városközpontjaik egy részét le fogják zárni a forgalom előtt. Ljubljana laboratóriumként működik, hogy ezek a tervek milyen hatással vannak a város életére.

Ljubljanában a 2006-ban megválasztott polgármesterhez köthető az átalakulás. Zoran Janković a gazdasági életből érkezett, egy nagy kereskedelmi lác éléről nyergelt át a városvezetői székbe. Mint mondta, pontosan úgy dolgozik mint ahogy a vállalata élén dolgozott: stratégiát alkotnak és célokat tűznek ki. A város támogatja a kerékpározást is. A közösségi, megosztáson alapuló kölcsönzőrendszert azzal a városi kártyával lehet használni, amivel a parkolásért, vagy könyvtári kölcsönzésért lehet fizetni. A város, a környező településekkel összefogva olyan közlekedési terven dolgozik, amelynek célja a „kiegyensúlyozott” mobilitás elérése 2020-ra. Ez azt jelentené, hogy az utazások egyharmada magán gépjárműveken történne, egyharmada közösségi közlekedési eszközökön, egyharmada pedig nem gépi erejű közlekedési eszközökön. A környezet védelme más területekre is kiterjed. A város hulladékának csaknem kétharmadát újrahasznosítja, és Ljubljana az első uniós főváros, amelyik stratégiát alkot a „nulla hulladék” célkitűzés jegyében.”

Forrás: http://hirlevel.egov.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .