fbpx

Május végére felszámolják a debreceni és a hortobágyi méregtelepet

Összesen 2700 tonna veszélyes hulladékot visz el a hortobágyi és a Határ úti telepről a közbeszerzésen nyertes cég – írja a dehir.hu.

Védőruhában pakolták a hordókat tavaly októberben a Balmazújváros-Lászlóháza közelében lévő telepen. Ekkor kezdődött a veszélyes hulladéklerakó felszámolásának első üteme. 22 millió forintot fordítottak a legsürgősebb beavatkozásokra.

Októberben kezdték a munka első szakaszát

Októberben kezdték a munka első szakaszát

– A telephely szélein található hordókat és szennyezőanyagot behordják a telephely közepére, ahol biztonságos helyen vannak, kitakarítjuk azokat az egyébként szigetelt és biztonságot garantáló árkokat, amelyek körbeveszik a telephelyet, megjavítjuk a tetőt – sorolta az akkori munkákat Rácz Róbert megyei kormánymegbízott.

A munkával már végeztek, kezdődik a második ütem. A kormány tavaly 400 millió forintot különített el erre a célra. Ebből a pénzből nem csak a Hortobágyról, hanem a cég debreceni, Határ úti telephelyéről is elszállítják a veszélyes hulladékot, összesen mintegy 2700 tonnát.

Szűcsné Nagy Márta, a megyei kormányhivatal osztályvezetője ma azt mondta: közbeszerzési eljárásban kiválasztották a munkát végző céget, és már át is adták a munkaterületet a vállalkozónak. Egyelőre azon dolgoznak, hogy szállítható legyen a hulladék. A munkával néhány hónapon belül végeznek.

– Ez a folyamat várhatóan május végével fog lezárulni. Akkor mind a két telepen, tehát a lászlóházai és a debreceni, Határ úti telepen is teljesen felszámolják a veszélyes hulladékot – ígéri Szűcsné Nagy Márta.

A kormányhivatal környezetvédelmi hatóságként rendszeresen ellenőrzi a munkát. A hordókban galvániszapot, fáradt olajat, oldószereket, összesen mintegy 80 féle veszélyes anyagot tároltak. A hulladéklerakót eredetileg üzemeltető cég csődbe ment, ezért évekig nem kezelte senki a telepen tárolt veszélyes anyagokat.

DehirFelszámolják a Határ úti és a hortobágyi méregtelepet

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .