fbpx

Újrahasznosítás indul!

Évről-évre tonnányi textil landol a szemétben, pedig legalább 95%-át újra lehetne hasznosítani. A H&M erre a jelenségre reagálva visszaveszi a vásárlók kidobásra ítélt, megunt ruháit – írja a design.hu.

Újrahasznosítás a H&M-nél! – Fotó: H&M

A Global Recycling kezdeményezés keretében a H&M valamennyi üzletében (márkától függetlenül) visszaveszik a használt ruhákat, és a mai napig már több tízmillió tonnányi ruhaneműt hasznosítottak újra. Ezzel a lépéssel talán részben kompenzálni próbálják a divatiparban elkövetett gigantikus környezetterhelésüket.

H&M szlogen – Fotó: H&M

Az újrahasznosítás nemcsak a szeméthegyeket csökkenti, de hozzájárul az erőforrások megőrzéséhez, hiszen nem kell a ruhákat újra legyártani. „1 kg ruha legyártásához 6000 liter vizet, 3,6 kg szén-dioxidot, 0,3 kg műtrágyát, 0.3 kg növényvédő szert használnak fel” – olvasható a cég weboldalán.

Az üzletekben összegyűjtött ruhákért a H&M nem kap pénzt. A cég egy másik céghez juttatja el, amely további felhasználás szerint továbbválogatja azt, míg a jó állapotú ruhákat karitatív célra használják. A magyar adományok a Unicefhez kerülnek. A viselésre már nem alkalmas textileket pedig újrahasznosítják (pl. ruhának, törlőrongynak, szigetelőanyagnak). A már újrahasznosításra sem alkalmas darabok pedig az energiatermelésben hasznosulnak.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .