fbpx

Takarékossággal a természetért

Takarékossággal a természetért – a jövő nemzedékek szószólójának felhívása   Minden tonna papír újrafelhasználásával 12 fát menthetünk meg, kíméljük a vízkészletet és hozzájárulunk a klímaváltozás mérsékléséhez. Az Újrapapír Világnapja, március elseje most egybeesik a “Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek” Európai Uniós energiatakarékossági verseny kezdetével. A verseny magyarországi védnöke Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója.

Egy ismert és megbecsült magyar környezetvédő civil szervezet, a Hulladék Munkaszövetség tíz évvel ezelőtt, 2006. március elsején indította el az Újrapapír Világnap nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezést annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására és a papír újrahasznosításának környezetvédelmi előnyeire. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója az évforduló alkalmából üdvözli és támogatásáról biztosítja ezt a fontos társadalmi szemléletformáló kezdeményezést, egyúttal arra kér mindenkit, fontolja meg annak üzenetét, és a mindennapok során tegyen meg mindent a takarékos és ésszerű papírhasználat érdekében. Éppen a civil szervezetek felvilágosító munkája nyomán közismert, hogy egy tonna papírhulladék felhasználásával 12 felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól, miközben a papír akár 5-10-szer is újrahasznosítható.

A papírgyártás energia- és vízigénye is igen jelentős, a takarékosság és a tudatos újrahasznosítás ezért egyszerre kíméli az élő természetet és az ivóvízkincset, amelyek az Alaptörvény kiemelt védelmét élvezik, és járul hozzá a klímaváltozás mérsékléséhez, így szolgálva a jövő nemzedékek életfeltételeinek megőrzését.

A csomagolás mellett az irodai papírfogyasztás is igen jelentős mértékű. A szószóló külön felhívja a figyelmet: jelentős megtakarítás érhető el az újrahasznosított irodai papír alkalmazásával, a papír mindkét felére nyomtatva pedig optimális esetben majdnem megfelezhető a papírfelhasználás. A modern készülékek már képesek kétoldalas nyomtatásra, érdemes kihasználni ezt a képességüket. Munkaközi anyagok akár használt papír üres oldalára is nyomtathatók. Emellett apró trükkökkel is élhetünk. Egy amerikai diák világszerte feltűnést keltett azzal, hogy kimutatta: a Garamond betűtípus azonos pontméretnél a nyomtatáshoz leggyakrabban használt Times New Romanhoz képest kisebb betűket rajzol, anélkül, hogy ez az olvashatóságot érzékelhetően nehezítené. E betűtípus használata nem csak takarékosabb papírfelhasználást eredményez, hanem számottevő, akár 20 százalékkal kevesebb nyomtatófestéket is igényel. Sok esetben a nyomtató öko-üzemmódban is használható, ami szintén komoly megtakarítással jár. A jövő nemzedékek szószólója megfontolandónak tartja a takarékosság ilyen egyszerű, de hatékony módjainak széles körű elterjesztését.

 Március 1-jén indul egy másik fontos nemzetközi környezetvédelmi akció, a “Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek” energia-megtakarítási verseny is, amelynek magyarországi védnökségét a jövő nemzedékek szószólója vállalta, s amelyben az ombudsmani hivatal önkénteseiből alakult EnergiaKözösség is részt vesz. A kezdeményezés célja a közszféra dolgozói energiatudatosságának növelése annak érdekében, hogy drága energiahatékonysági beruházások nélkül is, szokásaik, rutinjaik megváltoztatásával akár 10-15 százalékkal is csökkenthessék munkahelyi – és akár otthoni – energiafelhasználásukat. Az egy éven át tartó projektben az Európai Unió kilenc tagországából 180 középület több mint tízezer dolgozója vesz részt; hazánkból négy fővárosi kerületi önkormányzat és nyolc vidéki város is csatlakozott. A projekt magyar partnere a hasonló kezdeményezésekkel már jelentős sikereket elérő GreenDependent Intézet, amely segítséget nyújt az energiafogyasztási szokások felmérésében és az energia-megtakarítás lehetőségeinek azonosításában. A jeles alkalmak kapcsán Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója mindenkit arra kér, hogy a munkája során, mindennapi életében a takarékosságra ügyelve járuljon hozzá a természet védelméhez.

Forrás: OS MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .