fbpx

Teljesültek a Henkel fenntarthatósági tervei

Elérte a 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájának első céljait a Henkel: a vállalat újabb mérföldköveket határozott meg 2020-ig és megjelentette a 25. fenntarthatósági jelentését. Az első jelentést 1992-ben, az ENSZ Rio de Janeiróban rendezett Környezet és Fejlődés Konferenciájának évében hozta nyilvánosságra a vállalat – írja a henkel.hu.

„2015 fontos év volt a Henkel számára: elértük a 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánk első 5 évére kitűzött időközi célokat. Azonban nem állunk meg, már most a következő lépésen gondolkodunk. Annak érdekében, hogy továbbra is fenntarthatóan működjünk, új, ambiciózus célokat fogalmaztunk meg 2020-ig, és további cselekvési területeket határoztunk meg a teljes értéklánc mentén” – mondta Kathrin Menges, a humánerőforrás és az infrastrukturális szolgáltatások vezetője, a Henkel Fenntarthatósági Tanácsának elnöke.

Új ambiciózus tervek 2020-ra
Többet elérni kevesebből és megháromszorozni a hatékonyságot 2030-ig – ez a Henkel fenntarthatósági stratégiájának célja. A vállalat jelentős haladást ért el a stratégia megvalósításában, és túl is teljesítette a 2011 és 2015 közötti időszakra kitűzött célokat:

  • az energiahatékonyság 18 százalékkal,
  • a vízfelhasználás 23 százalékkal javult,
  • a hulladék mennyisége 17 százalékkal
  • a munkahelyi balesetek száma 33 százalékkal csökkent,
  • míg a tonnánkénti eladást tekintve az árbevétel 11 százalékkal javult.

Összességében a Henkel 38 százalékkal javította hatékonyságát az előállított érték és a környezeti terhelés között.

Az új célok értelmében a Henkel azon dolgozik, hogy 2020-ig szén-dioxid-kibocsátást a termelőhelyeken, a vízfelhasználást és a hulladék mennyiségét tonnánként 30 százalékkal csökkentse a 2010-es értékhez képest. Továbbá célul tűzte ki a vállalat a munkabiztonság 40 százalékos javulását, és az árbevétel 22 százalékos emelkedését tonnánként. E célok elérése a hatékonyság 75 százalékos javulását eredményezi majd 2020-ra 2010-hez képest.

Közel 63 ezer gyereket oktatott a Henkel fenntarthatóságra

A Henkel célja, hogy kisebb környezeti lábnyommal több értéket teremtsen. A vállalat túlmutatva a beszállítókkal, vásárlókkal való párbeszéden arra ösztönöz, hogy mindenki járuljon hozzá a fenntarthatósághoz. A Fenntarthatósági Nagykövet program középpontjában a henkeles dolgozók állnak. A vállalat iskolai kezdeményezése során a munkatársak egy fenntarthatósági képzés elvégzése után válnak nagykövetekké és általános iskolás diákoknak tartanak játékos órákat a környezettudatos életről. 2012 óta mintegy 6200 munkatárs vált fenntarthatósági nagykövetté világszerte, és a program közel 63 ezer kisiskolást ért el 43 országban.

Fenntarthatósági Nagykövetek – Magyar elismerések

A magyar leányvállalat önkéntes munkatársai eddig több mint 70 rendhagyó tanóra keretében közel 1900 gyermek figyelmét hívták fel a zöld gondolkodás fontosságára. A programot 2014-ben az Önkéntes Központ Alapítvány „Az év vállalati önkéntes programjának” választotta, míg 2015-ben Junior kategóriában Magyar Üzleti Felelősség Díjjal jutalmazta a CSR Hungary.

„A kezdeményezés különlegessége, hogy a fenntarthatóság komplex témakörét a gyerekek nyelvén dolgozza fel, az önkéntesek a kisiskolásoknak érthető és érdekes órákat tartanak. A diákok számos olyan trükköt tanulhatnak, amelyekkel ők maguk is hozzájárulhatnak a környezet védelméhez, spórolhatnak a vízzel és az árammal. A program eredményei azt mutatják, hogy az iskolákban igény van egy átfogó, gyerekek számára is érthető környezetvédelmi oktatásra” – mondta dr. Fábián Ágnes, a Henkel ügyvezető igazgatója, és önkéntes fenntarthatósági nagykövete.

A Henkel fenntarthatóság területén elért eredményeit 2015-ben is elismerték, számos fenntarthatósági ranglistán, indexben vezető pozíciót töltött be a vállalat. A Henkel ismét szerepelt a világ 100 legfenntarthatóbb vállalatát listázó indexben (Global 100 index), az EcoVadis arany szintű elismeréssel díjazta, illetve a RobecoSAM Silver Class díjat is kiérdemelte.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .